Salmonella op garde in verpleegtehuis Venlo

VENLO, 7 aug. Op de garde van een eierklutsmachine in de keuken van het Venlose tehuis Maria Auxiliatrix is Salmonella van het type D gevonden. Dit is bekendgemaakt na onderzoek door de Keuringsdienst van Waren in Maastricht. In het verpleeghuis stierven de afgelopen twee weken zeven bewoners ten gevolge van besmetting met de bacterie. Op dit moment wordt de toestand van tien bewoners van het tehuis kritiek genoemd. Dat deelde de directie gisteren mee. Er zijn nog 21 mensen besmet.

Adjunct-directeur H. Boersma van de Keuringsdienst van Waren in Maastricht zei vanmorgen dat het vermoeden bestaat dat met de garde de eieren zijn geklutst die een kok van de instelling toevoegde aan een caramelpudding. Daarover is echter geen volstrekte zekerheid te geven. Volgens Boersma kan de bacterie ook op de garde zijn terechtgekomen via de handen van iemand die met Salmonella was besmet. Het type Salmonella dat werd gevonden op de garde is dezelfde als die in de ontlasting van een aantal bewoners is aangetroffen. Eerder werd bekend dat de Keuringsdienst noch in de partij eieren, die in de pudding werden gebruikt, noch in de melkpoeder, noch in de gedroogde resten van de pudding Salmonella had gevonden.

Justitie en de GG en GD in Venlo zijn nog bezig met een onderzoek naar de besmetting. Bij het GG en GD-onderzoek worden alle ruim 300 bewoners van het tehuis, die de maaltijd op 22 juli gebruikten, onderzocht. Nagegaan wordt onder meer, zo zei een woordvoerder van de GG en GD vanmorgen, of een van de bewoners drager was van de bacterie en die heeft overgedragen aan andere bewoners. Tot dusver wordt aangenomen dat de besmetting een gevolg was van het eten van een met rauwe eieren bereide caramelpudding. Het onderzoek duurt nog zeker drie weken.

Volgens de woordvoerder staat niet vast dat, zoals tot nog toe werd aangenomen, zeven mensen ten gevolge van de besmetting zijn overleden. 'Het kunnen er ook vijf zijn geweest. Bij twee mensen is namelijk niet met zekerheid te zeggen of ze de maaltijd hebben gebruikt.' De redactie van het gratis bij apothekers verkrijgbare blad Apotheek en Gezondheid heeft ijlings een brief geschreven aan de apotheken waarin de lezers wordt afgeraden om een in het blad opgenomen recept voor een aardbeienmousse, waarin rauwe eieren moeten worden verwerkt, te gebruiken. Het blad werd, aldus de redactie, twee maanden geleden al gedrukt. In de brief wordt spijt betuigd over de publikatie.