Ruim 150 miljoen voor herstel van scheve toren Pisa

ROME, 8 aug. De Italiaanse regering heeft 100 miljard lire (circa 153 miljoen gulden) beschikbaar gesteld voor de restauratie en versteviging van de de toren van Pisa. In januari van dit jaar besloot minister Pradini van openbare werken de toren, een van de meest bezochte monumenten van Italie, te sluiten voor bezoekers. Een commissie van deskundigen had vastgesteld dat de toren per jaar bijna een millimeter verzakt. Een plan voor de restauratie was al enige tijd daarvoor opgesteld. Sinds de sluiting lagen de herstelwerkzaamheden echter stil omdat het benodigde geld vanwege bureaucratische beslommeringen niet meteen kon worden vrijgemaakt. Inmiddels heeft het kabinet beslist dat het geld onmiddellijk beschikbaar moet komen om de toren van instorting te redden.

De achthonderd jaar oude klokkentoren aan het Plein van de Wonderen is in de loop der eeuwen vijf meter uit het lood komen te staan. Al tijdens de bouw, die in 1173 begon, ging de toren hellen. Naar men aanneemt is een fout gemaakt bij het wegpompen van het grondwater. (Reuter)