PSV werkt met een bedrag van 30 miljoen

EINDHOVEN, 7 aug. PSV werkt het komende seizoen met een totaalbedrag van 30 miljoen gulden. Daarin zijn ook de kosten van de stadionexploitatie zoals horeca-inkoop en personeelkosten verwerkt. De eigenlijke voetbalbegroting omvat 22 miljoen gulden. Een bedrag dat is onderverdeeld in salarissen, premies, sociale lasten van de spelers en trainers, renteaflossing van leningen, energie voor het stadion, het onderhoud van trainingscomplexen en de kosten verbonden aan veiligheid. PSV zit wat dit laatste betreft met een eis van de Europese voetbal unie (UEFA) dat 10.000 staanplaatsen moeten worden omgebouwd tot 3000 zitplaatsen. Die brengen weliswaar drie keer zoveel op als staanplaatsen maar de accomodatie van het Philips-stadion in Eindhoven zal dan teruglopen van 27.000 naar 20.000. PSV kijkt derhalve niet zorgeloos naar de financiele toekomst van de vereniging. Geld om de accomodatie te moderniseren is er bijvoorbeeld niet. Of zoals voorzitter Jacques Ruts dat bij de officiele opening van het seizoen formuleerde: 'Topsport is een erg dure zaak geworden. Hoewel ik wel eens jaloers ben op het wielrennen. Daar is de accomodatie de openbare weg. Dat kan nooit veel kosten. Maar vergelijk het voetbal met toptennis en golf. Ook daar is het halen van de paar schaarse echte toppers naar Nederland nagenoeg onbetaalbaar geworden.' Niettemin heeft PSV opnieuw fors geinvesteerd om de vorig jaar aan Ajax verspeelde landstitel naar Eindhoven terug te halen. Aankopen als Johnny Bosman en Erwin Koeman van KV Mechelen, alsmede de Roemeen Popescu voor wie manager Kees Ploegsma deze week persoonlijk naar Roemenie vliegt om de laatste obstakels uit de weg te ruimen (Philips wil een gedeelte van de transfersom (Beta)len in natura) zijn spelers die ook internationaal zeer worden begeerd.

Aanpassingen

Om dit allemaal te financieren heeft PSV enkele rigoureuze aanpassingen doorgevoerd. De seizoenkaarten, waarvan er nu alweer 17.500 zijn verkocht, zijn met 25 procent verhoogd, terwijl een zitplaats in sommige gevallen zelfs met 35 procent in Eindhoven omhoog gegaan is. De twaalf sub-sponsors van PSV moeten bij verlenging van hun contracten in plaats van 300.000 gulden een ton meer gaan betalen voor een pakket. Onder licht gemor zijn al drie sub-sponsors tot verhoogde betaling over gegaan. Wat hoofdsponsor Philips in de club stopt is nog steeds het best bewaarde geheim van Eindhoven.

De nieuwe manager Bobby Robson voormalig trainer van het Engelse nationale elftal heeft drie opdrachten van het PSV-bestuur meegekregen. Het belangrijkste is het veroveren van de landstitel omdat ook de hoofdsponsor zich realiseert dat deelname aan het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen ook internationaal veel meer exposure oplevert dan het veel zwakker bezette toernooi voor bekerwinnaars (Europa Cup II) waar PSV dit seizoen aan meedoet. Daarin treft de club het Franse Montpellier. Het uitgangspunt in de Europa Cup II, de enige beker die hij nog niet in de prijzenkast heeft staan, is tenminste twee ronden te overleven. Als sluitstuk wordt in Eindhoven de strijd om de KNVB-beker beschouwd.

PSV, dat het afgelopen seizoen in de exploitatiesfeer precies quitte gespeeld heeft, blikte gisteren ook nog even terug op het afgelopen seizoen waarin de club met een aantal interne conflicten werd geconfronteerd dat de club ernstig verdeelde. Jacques Ruts: 'Een topclub was een praatclub geworden. De sleet zat in het succes. Het bestuur heeft te laat ingezien dat pappen en nat houden geen remedie kon zijn. Er was sprake van een collectief falen maar uiteindelijk is het bestuur verantwoordelijk. Wel zijn we met Hiddink, Kieft, Lerby en Nielsen in goede harmonie uit elkaar gegaan. Wat dat betreft hebben de problemen geen blijvende schade opgeleverd.'

Belasting

Bobby Robson maakte bekend dat hij na drie weken Eindhoven een uitstekende indruk heeft gekregen van de faciliteiten en organisatie in Eindhoven Robson: 'Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van de spelers, hun professionele instelling en enthousiasme. We zijn nog aan het inventariseren maar met wedstrijden tegen Gent en Barcelona voor de boeg zijn we in de laatste fase gekomen van een stage waaruit straks definitief het sterkste elftal te voorschijn moet komen.'

Romario zal enkele dagen bij PSV afwezig zijn. Hij heeft verlof gekregen om in Brazilie zijn prive-zaken met de belasting te regelen. Vanenburg is met wat vrienden een week op overlevingskamp gegaan om zijn eigen grenzen af te tasten. Manager Ploegsma: 'Na een teleurstellend WK is er voor hem dit seizoen bij PSV nauwelijks een betere gelegenheid om in het veld aan te tonen dat hij werkelijk een grote jongen is.'

    • Marc Serné