Premier van Pakistan ontslagen

ISLAMABAD, 7 aug. President Ghulam Ishaq Khan van Pakistan heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen nadat hij eerder op de dag premier Benazir Bhutto en haar kabinet had ontslagen, het parlement had ontbonden en oppositieleider Ghulam Mustafa Jatoi had beedigd als tijdelijk premier. De Pakistaanse president heeft voor 24 oktober vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

Als redenen voor Bhutto's ontslag voert Ishaq Khan aan: machtsmisbruik, corruptie, nepotisme en falend optreden in het beheersen van het geweld in Bhutto's eigen provincie Sind. Bhutto heeft de presidentiele besluiten 'een constitutionele staatsgreep' genoemd en aangekondigd dat haar Pakistaanse Volkspartij op korte termijn zal besluiten het ontslag bij de rechter aan te vechten. Al dagenlang circuleerden geruchten in Pakistan als zou het leger zware druk uitoefenen op de president om Bhutto te ontslaan.

Onmiddellijk na het afkondigen van de noodtoestand omsingelden troepen van het Pakistaanse leger de ambtswoning van de ontslagen premier, het televisiegebouw en het hoofdgebouw van de telefoondienst. De noodtoestand geeft de president en de voorlopige regering het recht de provinciale parlementen te ontbinden, de rechtbanken tijdelijk buiten werking te stellen en burgerrechten op te schorten.

Benazir Bhutto, dochter van de in 1977 bij een staatsgreep afgezette president Zulfikar Ali Bhutto, is na de verkiezingen van november 1988 aan de macht gekomen. Haar Pakistaanse Volkspartij versloeg bij deze verkiezingen de aanhangers van de militaire heerser Mahammad Zia ul-Haq die in augustus '88, kort nadat hij de verkiezingen had uitgeschreven, bij een vliegtuigongeluk om het leven was gekomen. (Reuter, AP, AFP)Pag.5: Droom verstoord