Premier van China als een bevriend leider in Indonesie

JAKARTA, 7 aug. De Chinese premier Li Peng is gisteren met ceremoniele eer ontvangen in de Indonesische hoofdstad Jakarta voor een vijfdaags bezoek waarbij de diplomatieke betrekkingen na 23 jaar worden hersteld. Morgen zullen de Chinese leider en president Soeharto daartoe een overeenkomst ondertekenen. De betrekkingen tussen beide landen werden in oktober 1967 verbroken.

De doorgaande routes van Jakarta tonen dezer dagen een ongewone aanblik: naast de vele Indonesische vlaggen wappert het rode dundoek met hamer en sikkel van de Chinese Volksrepubliek en op de belangrijkste kruispunten zijn naast de bekende portretten van het echtpaar Soeharto de beeltenissen geplaatst van Li Peng en zijn echtgenote. De Chinese premier is afgebeeld in een Westers kostuum, zijn vrouw met strijdbare pioniersdas.

Voor het eerst sinds 1965, toen generaal Soeharto en zijn troepen een einde maakten aan wat hier nog steeds geldt als een door Peking gesteunde poging tot staatsgreep van de communistische partij, wordt een Chinese regeringsleider onthaald als gast uit een bevriend land.

Op het programma van de Chinese premier staan, behalve de plechtige hervatting van de diplomatieke contacten, ook de ondertekening van een handelsakkoord, een bezoek aan Bandoeng, het brandpunt van de technologische ontwikkeling in Indonesie, en een uitstapje naar het eiland Bali. De Chinese minister van buitenlandse zaken Qian Qichen zal met zijn Indonesische ambtgenoot Ali Alatas besprekingen voeren over de kwestie-Cambodja.