Poging moord op vertrouweling Thatcher mislukt

LONDEN, 7 aug. Nauwelijks een week na de dodelijke aanslag op het Britse parlementslid Ian Gow heeft de IRA een andere vertrouweling van premier Thatcher, haar voormalige kabinetssecretaris Robert Armstrong, met een autobom proberen op te blazen. Slecht inlichtingenwerk van de terroristen en een enorme dosis geluk voorkwamen dat een bom van twee pond Semtex ontplofte onder de auto van de Amerikaanse Cherry Freeman, die woont in een huis in Londen waar Armstrong vroeger heeft gewoond. Uit reconstructie is gebleken dat de vrouw vier maal aan de dood is ontsnapt: eenmaal toen de bom van haar auto op de oprit van haar garage viel, eenmaal toen ze er achteruit overheen reed en tweemaal toen ze de oprit nogmaals in en uit reed omdat ze iets had vergeten. Een buurman-horlogemaker die zijn hond uitliet zag het voorwerp later liggen en herkende het als een tijdmechanisme. Hij waarschuwde de politie.

Lord Armstrong is net als Ian Gow een van de honderd mensen die voorkwamen op een IRA-'hitlijst' die vorig jaar door de politie werd gevonden in een flat in Clapham. In zijn vroegere functie van kabinetssecretaris en hoofd van het ambtelijk apparaat was hij mede verantwoordelijk voor het tot stand komen van het zogeheten Anglo-Ierse Akkoord. De IRA wil dat ondermijnen, omdat het voorziet in een blijvende rol voor Londen in Noord-Ierland, zij het met enige medezeggenschap van Dublin. De door de IRA vermoorde Ian Gow, die juist vandaag wordt begraven volgens in detail door hem achtergelaten instructies, trad als staatssecretaris af uit protest tegen datzelfde Akkoord. Zijn verlangen was juist dat Noord-Ierland meer in het Verenigd Koninkrijk zou worden geintegreerd, zonder inmenging van Dublin.

Het is de derde keer binnen een jaar dat de IRA-eenheden die hun operaties op het vasteland van Engeland uitvoeren, verkeerd geinformeerd blijken over de verblijfplaats van hun doelwitten. Vorig jaar kleefden ze in het Londense Kensington een bom onder een auto die niet die van de beoogde generaal was. Het explosief viel op straat voor het kon afgaan. Eerder deze zomer lieten ze een bom afgaan bij het voormalige huis van Lord McAlpine, de honorair penningmeester van de Conservatieve Partij. In de uren tussen zondag lunchtijd en gisterenmiddag werd een bom bevestigd onder de Volvo van Miss Freeman, die al vier jaar in het huis woont dat Lord Armstrong zes jaar geleden heeft verlaten.

De politie hoopt uit het explosief aanwijzingen te kunnen herleiden die naar de makers wijzen. Miss Freeman zei dat het eruit zag 'als zo'n klein blokje dat kinderen gebruiken bij het skateboard rijden'.