Onrust Kashmir na aanhouding verzetsleiders

SRINAGAR, 7 aug. Indiase veiligheidstroepen hebben gisteren twee leiders van het separatistische Jammu en Kasjmir Bevrijdingsfront (JKLF) gearresteerd. Enkele uren nadat de arrestaties gisteren waren bekendgemaakt braken in de hoofdstad van Kashmir, Srinagar, ongeregeldheden uit waarbij zeker vijf mensen en mogelijk acht mensen werden gedood.

Met de arrestatie van de twee JKLF-leiders, die werden gepakt tijdens een razzia in een woning even buiten Srinagar, lijken de Indiers een belangrijke vangst te hebben gedaan. Het ging volgens de gouverneur van de deelstaat, Girish Saxena, om Yasin Malik, commandant van de strijdkrachten van het Front, en om zijn plaatsvervanger, Hamid Sheikh. Dat werd later gisteren bevestigd door een bekendmaking van het JKLF over de benoeming van nieuwe leiders op de opengevallen posten. Het JKLF is de bekendste van enkele tientallen groeperingen die in Kashmir strijden voor onafhankelijkheid of aansluiting van de deelstaat bij Pakistan. De strijd in Kashmir heeft dit jaar naar schatting duizend mensen het leven gekost. Volgens een officiele bekendmaking werden Malik en Sheikh gearresteerd terwijl ze 'een belangrijke operatie' tegen het Indiase gezag in Kashmir voorbereidden.

Na de bekendmaking van de arrestatie stroomden in de oude wijk van Srinagar, waar een uitgaansverbod van kracht is, mensen de straat op. Bij gevechten met veiligheidstroepen vielen volgens officiele berichten vijf doden en drie gewonden. Volgens inwoners werden acht doden doodgeschoten bij razzia's van veiligheidstroepen in woningen en kantoren. (AP, Reuter)