Oliemarkten nog zeer nerveus; Licht herstel beurzen endollar, olieprijzen hoger

ROTTERDAM, 7 aug. De olieprijzen zijn vandaag opnieuw omhoog geschoten op een zeer nerveuze markt. Daarentegen herstelden de koersen zich licht op de Europese beurzen en trok de koers van de dollar iets aan na het naoorlogse dieptepunt van gisteren.

Op het Damrak stond rondom het middaguur de stemmingsindex zo'n twee procent hoger en op de beurs van Londen stond de Financial Times-index van 100 aandelen rondom het middaguur 30 punten hoger waarmee het verlies van gisteren in Londen bijna voor de helft is goedgemaakt.

Gisteren verloren de Europese beurzen fors (Amsterdam: 5,4 procent, Londen: 3,2 procent, Parijs: 5,12 procent, Frankfurt 5,3 procent, Zurich: 4,9 procent, Madrid: 6,7 procent). Op de Londense oliemarkt is de olieprijs vanmorgen opnieuw omhoog geschoten. De prijs voor Brent-olie uit de Noordzee voor levering in september noteerde vanmorgen bijna twee dollar hoger op 28,35 dollar per vat (159 liter) nadat gisteren de prijs al drie dollar was gestegen.

Op de spotmarkt in Singapore sloot de prijs voor West Texas Intermediate eerder vandaag bijna twee dollar hoger op 30 dollar per vat (159 liter), nadat die gisteren op de spotmarkt in New York al met 3,56 dollar was gestegen tot 28,05 dollar.

Oliehandelaren houden rekening met een verdere stijging, mogelijk tot 35 dollar per vat als de Verenigde Staten tot militair ingrijpen besluiten.

De stijging van de olieprijzen heeft zich aanzienlijk versneld sinds de Europese Gemeenschap, Japan en andere landen zich in het weekeinde aansloten bij de Amerikaanse boycot van olie uit Irak en Koeweit. Dit was gisteren voor Irak aanleiding het olietransport via pijpleidingen door Turkije fors te beperken, volgens waarnemers om zich militair te kunnen concentreren op de pijpleiding dia via Saoedi-Arabie loopt.

Olie-importerende landen zullen het wegvallen van leveranties uit Irak en Koeweit elders moeten compenseren. Als andere producenten hun produktie opvoeren kan de prijsstijging beperkt blijven, maar er zijn nog geen tekenen dat dat zal gebeuren.

Vandaag liet de Japanse premier Kaifu weten dat hij Arabische landen zal vragen hun olieproduktie op te voeren om de gevolgen van de olieboycot van Irak op te vangen. Op 15 augustus begint Kaifu met een rondreis langs enkele Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabie, Oman, Egypte, Jordanie en Turkije.

Venezuela, dat is aangesloten bij de Organisatie van olie-exporterende Landen (OPEC), liet gisteren weten de olieproduktie niet te zullen vergroten zolang de internationale voorraden groot zijn. Het opendraaien van de oliekraan bij een verscherping van de crisis werd echter niet uitgesloten.

Een ander OPEC-land, Ecuador, deelde gisteren mee eenvoudig niet de technische capaciteit te hebben om de produktie te vergroten.

Mexico, dat niet is aangesloten bij het OPEC-oliekartel, gaf te kennen zich te zullen houden aan het produktieplafond dat vorig jaar is overeengekomen met andere onafhankelijke producenten. 'De nervositeit van de internationale markten zou een vergroting van de olie-export aantrekkelijk kunnen maken, maar Mexico heeft daarvoor geen plannen', aldus een regeringsfunctionaris.

Noorwegen, dat ook geen OPEC-lid is, zei evenmin in staat te zijn zijn olieproduktie uit de Noordzee op te voeren, omdat veel olieplatforms wegens onderhoudswerkzaamheden voorlopig buiten gebruik zijn, zei een woordvoerder van de Noorse olieindustrie.

De vrees voor aanwakkerende inflatie wegens de almaar stijgende olieprijzen deed de koersen in Tokio voor de vijfde achtereenvolgende dag fors dalen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteeerde beursfondsen maakte een val van 3,31 procent. In de ochtend was de daling van de Nikkei nog groter met 4,64 procent. 'Technisch gesproken heeft de markt nu de bodem geraakt', zei een Japanse beurshandelaar, 'maar Wall Street zou vandaag opnieuw kunnen dalen, en niemand weet wat in het Midden-Oosten zal gebeuren'.

Ook de obligatiekoersen daalden fors in Tokio, uit vrees voor rentestijging.

Net als gisteren won vandaag de dollar op de Japanse wisselmarkt terrein ten opzichte van de yen, die zwaar onder druk staat als gevolg van de forse koersverliezen op de Japanse effectenbeurs. De dollar sloot 1,10 yen hoger op 150,60 yen.

Rondom het middaguur noteerde de dollar in Amsterdam 1,7770 gulden, iets hoger dan de slotkoers van 1,7710 gisteren. Maar volgens een handelaar houdt de dollarkoers geen stand en zal hij opnieuw dalen. Het koersherstel van de dollar was gisterenavond al begonnen in New York. In Tokio sloot de dollar vandaag 1,10 yen hoger op 150,60 yen.

In Frankfurt opende de dollar vanmorgen op 1,5785 D-mark, na een slotkoers van 1,5730 D-mark gisteren. Ook In Parijs en Brussel trok de dollar vanmorgen iets aan, maar in Zurich daalde de dollar weer iets verder.