Licht herstel op beurzen in West-Europa

ROTTERDAM, 7 aug. De vrees dat de crisis in het Midden-Oosten en omhoogschietende olieprijzen ernstige gevolgen zullen hebben voor de wereldeconomie is vandaag wat weggeebd.

In Amsterdam steeg op de beurs de stemmingsindex met twee procent na een val van 5,5 procent gisteren en op de wisselmarkt herstelde de dollar zich iets van het naoorlogse dieptepunt dat gisteren was bereikt.

Maar de beurs van Tokio maakte een nog grotere val dan gisteren en de Nikkei, de Tokiose beursbarometer, daalde vandaag met 3,31 procent. Wereldwijd zijn beleggers bevreesd voor aanwakkerende inflatie als gevolg van de omhoogschietende olieprijzen. Die vrees leeft zeer sterk in Japan dat voor zijn energievoorziening geheel is aangewezen op het buitenland en 70 procent van zijn olie uit het Midden-Oosten betrekt.

De olieprijzen schoten vandaag verder omhoog op een zeer nerveuze markt, evenals de prijs van het goud. Op de Londense oliemarkt opende de olieprijs uit het Noordzee-veld Brent voor levering in september vandaag twee dollar hoger dan gisteren op 28,70 dollar per vat (van 159 liter) en is daarmee sinds half juni bijna verdubbeld. De prijs van West Texas Intermediate steeg vandaag op de spotmarkt in Singapore twee dollar hoger op 30 dollar per vat.

De goudprijs opende vandaag in Zurich bijna vier dollar hoger dan gisteren op 386,80 dollar per ounce (31,1 gram) toen er uiteindelijk een stijging was van ruim vijf dollar.