Liberiaanse verzetsleider gijzelt 15 buitenlanders

MONROVIA, 7 aug. De Liberiaanse rebellenleider Prince Johnson heeft gisteren naar schatting vijftien buitenlanders gegijzeld en naar zijn hoofdkwartier vervoerd. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld.

Johnson had zaterdag gedreigd alle buitenlanders in Monrovia te gijzelen om een internationaal ingrijpen in de burgeroorlog uit te lokken. Amerikaanse mariniers zijn gisteren doorgegaan met het evacueren van buitenlanders uit Monrovia. Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie zijn momenteel 62 Amerikanen, acht Liberianen, twee Italianen, een Canadees en een Franse priester uit Monrovia per helicopter naar een Amerikaans marineschip vervoerd. Reeds 35 Amerikaanse burgers zijn vanaf het schip naar de hoofdstad van het Liberiaanse buurland Sierra Leone gevlogen om vervolgens terug te reizen naar de VS. De presidenten van Nigeria, Ghana, Gambia, Guinea en Sierra Leone hielden gisteren met een aantal ministers van Togo en Mali, afgevaardigden van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) en de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse landen (ECOWAS) een crisiberaad over interventie in de burgeroorlog van Liberia. De Gambiaanse president, Sir Dawda Jawara, zei gisteren dat de Westafrikaanse landen een staakt-het-vuren en de installatie van een interim-regering in Liberia willen bewerkstelligen. Geen van de drie strijdende partijen in Liberia president Doe en de rivaliserende rebellenleiders Taylor en Johnson zouden deel mogen uitmaken van de voorlopige regering. (Reuter, AP)