Kathedraal Mexico-Stad zinkt weg

MEXICO-STAD, 6 aug. De grote kathedraal in Mexicostad dreigt in de grond weg te zinken als niet direct wordt begonnen met herstelwerkzaamheden. Aardbevingen en zure regen hebben de kathedraal ernstig beschadigd. De buitenmuren worden door ijzeren krammen bijeengehouden, door de marmeren vloer en over de zuilen lopen scheuren. De aanleg van ondergrondse metrolijnen en van een nieuwe stadsriolering in 1960 hebben verdere verzakking van het gebouw veroorzaakt. Per maand daalt het gebouw nu 1 millimeter. In 1573 werd met de bouw van de kathedraal begonnen, die pas 250 jaar later was voltooid. Het gebouw heeft vier identieke koepels, vijf altaren en veertien kapellen, in barokke en neoclassiscitische bouwstijlen, en herbergt een belangrijke collectie religieuze kunst. Volgens architecten zijn de verzakkingen niet meer te voorkomen, wel willen zij proberen het gebouw gelijkmatiger te laten zakken door putten te graven onder de fundering van de hoger gelegen delen. De Mexicaanse regering heeft een bedrag van acht miljoen gulden voor de restauratie uitgetrokken. (AP)