Bush werkt aan manier om sancties VN af te dwingen

WASHINGTON, 7 aug. De Amerikaanse president Bush was gisteren zichtbaar opgelucht over de beslissing van de Veiligheidsraad van de VN tot economische sancties tegen Irak. 'Nu moeten ze worden afgedwongen', zei hij in aanwezigheid van de Britse premier Thatcher en de secretaris-generaal van de NAVO, Worner. 'Ik sluit helemaal niets uit'. Volgens deskundigen kan de economische boycot alleen werken als hij ook militair wordt ondersteund. Export uit de Iraakse oliepijpleidingen kan worden verhoed met oorlogsschepen voor de uitgang bij de havens. Maar als de Saoediers de pijpleiding afsluiten, zoals de VN willen, is dat voor Irak een directe oorlogsverklaring.

Eerst moet Saoedi-Arabie militair versterkt worden. De Amerikaanse minister van defensie, Cheney, liet gisteren aan de leiders in Riad de berichten van Amerikaanse inlichtingendiensten zien over het groeiende aantal Iraakse troepen aan de grens met Saoedi-Arabie. Hij zette hen onder druk om vliegtuigen en troepen van de VS op hun grondgebied te aanvaarden.

Minister van buitenlandse zaken Baker gaat morgen naar Turkije om te praten over de afsluiting van de Iraakse pijpleiding daar. De Amerikaanse militaire versterkingen komen vooral van de luchtmacht en de marine. Vliegdekschepen nemen posities in in het zuiden van de Golf. Twee extra vlootgroepen zijn vertrokken uit de VS. F-111 bommenwerpers zijn overgevlogen naar bases in Turkije, extra B-52 bommenwerpers landden op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan. De eerste schok schijnt voorbij voor Bush. Zondag moest hij het harde einde aan zijn politieke wittebroodsweken nog verwerken. Saddam Hussein heeft Bush' hele presidentschap op het spel gezet. Er is geen risicoloze uitweg meer, geen meesterzetten die de pijn beperken. Volgens deskundigen glijdt de Amerikaanse economie bovendien af naar een recessie, zeer ongunstig voor een verkiezingsjaar. Er dreigt een militair conflict dat aanzienlijk gevaarlijker is dan de bezettingen van Grenada of Panama. Tegelijkertijd moet Bush rekening houden met een gijzelaarscrisis die voor de VS zeer pijnlijk kan zijn. Er zijn 500 Amerikanen in Bagdad en ruim 3.000 in Koeweit.