Beleggers VS bezorgd over economie; dollar en de korte rentedalen

NEW YORK, 7 aug. De financiele markten in de Verenigde Staten reageerden gisteren zoals altijd op een oliecrisis: aandelenkoersen daalden, rente steeg. Er was geen sprake van paniek. Maar er waren twee ontwikkelingen die erop duidden dat beleggers zich meer dan normaal zorgen maken over de kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie: de korte rente daalde en de dollar eveneens.

Dat laatste was het meest opmerkelijke: de dollar steeg tot nu toe altijd in tijden van crises omdat de Verenigde Staten en Amerikaans overheidspapier werden beschouwd als de veiligste beleggingen. Maar de dollar daalde gisteren met 1,5 pfennig ten opzichte van de Duitse mark, tot 1,58 D-mark. (De dollar steeg weliswaar een fractie ten opzichte van de yen, maar dat was alleen omdat de Japanse economie nog kwetsbaarder is voor hogere olieprijzen.) Buitenlandse beleggers zoeken deze keer hun heil in Europa; zij maken zich kennelijk te veel zorgen over de economie van de Verenigde Staten.

Om dezelfde reden daalden de rentestanden voor de korte termijn. De Amerikaanse economie is zwak en beleggers verwachten dat de centrale bank binnenkort de rente zal verlagen om de economie aan de praat te houden.

De traditionele reacties waren te zien op de aandelenbeurs van New York en de markt voor 30-jarige staatsobligaties en ander langdurig rentepapier. Het rendement op de lange obligaties steeg gisteren van 8,56 procent naar 8,79 procent, een teken dat beleggers inflatie verwachten (aangezwengeld door hogere olieprijzen). De centrale bank kan de lange rente niet sturen.

Aandelen daalden ongeveer drie procent, net als in Tokio en Europa eerder in het etmaal. De meest bekende beursbarometer, de Dow Jones, daalde 93,31 punten naar 2716,34; de bredere en meer betrouwbare index, de S en P 500, daalde 10,43 punten tot 334,43. Overigens zijn de twee graadmeters nog ver verwijderd van hun 12-maandse dieptepunten, bereikt in oktober vorig jaar.

Afgelopen nacht leek de Nikkei van de Japanse beurs in een vrije val te raken, na een tuimeling van 1327 punten (4,6 procent) in de eerste twee uur van de handel. Tokio sloot vandaag 3,31 procent lager. Het is mogelijk dat de Amerikaanse beurs opnieuw in het kielzog volgt, hoewel niet alle beleggers daar zeker van zijn.

De handel op de beurs van New York was alleen in het eerste uur onrustig. Pas na 45 minuten waren de noteringen voor alle 30 aandelen in de Dow Jones bekend en kon een daling van 103 punten worden genoteerd. De rest van de dag schommelden de koersen in reactie op nieuws uit het Midden-Oosten, af en toe onderbroken door de nieuwe 'kortsluiters' die de handel stilzetten bij al te grote schommelingen. Die dienen om paniek te voorkomen, en dat leek gisteren goed te werken.

    • Michiel Bicker Caarten