ANC maakt einde aan gewapende strijd in Z-Afrika

PRETORIA, 7 aug. ANC-leider Nelson Mandela heeft aangekondigd dat zijn organisatie de gewapende strijd tegen de Zuidafrikaanse regering opschort. Deze doorbraak kwam na de tweede gespreksronde tussen de delegaties van het ANC en de regering onder leiding van president Frederik de Klerk. Zuid-Afrika zal de politieke gevangenen vrijlaten en amnestie verlenen aan de ballingen.

Het akkoord tussen beide partijen heeft de weg vrijgemaakt om onderhandelingen te voeren over een nieuwe grondwet. De regering en het ANC zijn van plan om snel verkennende besprekingen te houden en overleg te plegen over de procedures die moeten worden gevolgd voor deze onderhandelingen.

Mandela sprak vannacht om 1 uur de pers toe na besprekingen die vijftien uur hadden geduurd. Hij zei dat de opschorting van alle acties die verband houden met de guerrillastrijd onmiddellijk zal ingaan. 'Er zal geen verdere infiltratie van manschappen en wapens in Zuid-Afrika zijn, en we hopen dat we met al onze mensen in contact kunnen treden om ze op de hoogte te stellen van onze besluiten', zei Mandela.

De ANC-leider maakte echter wel duidelijk dat de 'massale acties' van Zuidafrikaanse zwarten, in de vorm van politiek gemotiveerde stakingen, consumenten-boycots en demonstraties zullen doorgaan ondanks de eis van de regering dat ook die moeten stoppen. 'Zo lang er voor onze mensen geen alternatieve middelen zijn om hun onvrede te uiten, kan men verwachten dat zij hun toevlucht nemen tot massale acties', aldus Mandela. 'Maar als er op nationaal niveau een mechanisme is ingesteld dat kan worden gebruikt om invloed uit te oefenen op de situatie, dan zal die massale actie natuurlijk worden ingeperkt.'

Pag.7: Hoofdartikel

    • Allister Sparks