Alle Nederlanders in Koeweit in veiligheid, contact viaportofoons

ROTTERDAM, 7 aug De ongeveer vijftig Nederlanders die zich in Koeweit bevinden zijn voor zover bekend allemaal thuis, op de ambassade of in een hotel. Via met portofoons uitgeruste 'blokhoofden' en via het nog wel functionerende binnenlandse telefoonnet houdt de Nederlandse gemeenschap onderling contact. Het internationale telefoonverkeer met Koeweit ligt volgens het Network Operation Centre van AT en T in New Jersey sinds zondag plat. AT en T verzorgt de internationale telefoonverbindingen van Koeweit.

Niet bekend

Volgens het persbureau Reuters zouden buitenlanders de gelegenheid krijgen Irak en Koeweit via Jordanie te verlaten. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag kon dit vanmorgen niet bevestigen. De grens tussen Koeweit en Saoedi-Arabie zit niet volledig dicht. Een Zweeds gezin slaagde er zondagavond in met de auto naar Bahrein te ontkomen. Volgens de Zweden zijn een Canadees en een Amerikaanse die eveneeens probeerden te ontkomen bij de grens tegengehouden. Voor zover bekend hebben geen Nederlanders geprobeerd met de auto de grens over te gaan.

De Federatie van Werknemersorganisaties in de Zeescheepvaart heeft de Nederlandse redersverenigingen KNRV en VNRK gevraagd de Golf tot oorlogsgebied te verklaren. Een soortgelijk verzoek hebben zusterorganisaties in andere landen gedaan. Als dit gebeurt kunnen zeevarenden niet worden gedwongen een reis naar een dergelijk gebied te maken. Zij die wel gaan krijgen een vergoeding voor oorlogsrisico's van 100 procent van hun gage.