Zwartrijden in de trein kost ook 100 gulden

DEN HAAG, 6 aug. De boete voor zwartreizen per trein wordt alsnog verhoogd tot 100 gulden. Dit is het resultaat van een overleg dat vanochtend tussen de NS en het ministerie van verkeer en waterstaat is gevoerd.

De verhoging van de boete gaat 1 september of 1 oktober in, of op een datum daar tussenin. In het stad- en streekvervoer is de boete al op 1 augustus van 25 naar 100 gulden verhoogd. De NS verklaarden vanochtend eerder te hebben verondersteld dat deze maatregel van minister Maij-Weggen niet voor de trein gold. Volgens een woordvoerder van de NS heeft de brief van de minister over de hogere boetes het bedrijf niet bereikt en heeft het zich dus ook niet op de maatregel voorbereid. Een woordvoerder van het ministerie zei vanochtend niet beter te weten dan dat ook de NS formeel van de boeteverhoging op de hoogte waren gesteld.

De NS zijn niet gelukkig met het besluit van Maij-Weggen. Het zwartrijden komt in de trein veel minder voor dan bijvoorbeeld in het openbaar vervoer in Amsterdam, aldus de NS-woordvoerder. Minder dan een procent van de treinreizigers koopt geen kaartje. Anderzijds vrezen de NS dat een hogere boete de agressie tegen conducteurs vergroot. Dit voorjaar presenteerden de spoorwegen een aantal maatregelen hiertegen. Een snellere vervolging van delinquenten, de mogelijkheid wanbetalers eventueel langs civielrechtelijke weg aan te pakken en een hoger tarief voor het kopen van eenkaartje in de trein waren hier onderdeel van. Een hogere boete voor zwartrijden niet.