Toon van Amerika aanzienlijk scherper; Buitenlanders in Koeweit bedreigd

NICOSIA, 6 aug. De door Irak geinstalleerde nieuwe regering van Koeweit heeft gisteren gedreigd met sancties tegen de talrijke buitenlanders die in de kleine oliestaat verblijven, indien hun staten vasthouden aan strafmaatregelen jegens het nieuwe bewind en Irak.

De Amerikaanse president, George Bush, heeft zich intussen in aanmerkelijk scherpere bewoordingen dan voorheen uitgelaten over Irak. Hij zei dat hij met niets minder genoegen zou nemen dan een volledige terugtrekking van alle Iraakse troepen uit Koeweit. 'Dit zijn bandieten en verraders', zei hij over de Iraakse regering. De aanwijzingen groeien dat de VS serieus een militaire interventie overwegen. Minister van defensie, Dick Cheney, voert vandaag overleg in de Saoedische hoofdstad Riad. 'Landen die gebruik maken van strafmaatregelen tegen de voorlopige vrije Koeweitse regering en de broederstaat Irak dienen zich te herinneren dat ze belangen en burgers in Koeweit hebben', heette het gisteren in een verklaring van het nieuwe Koeweitse bewind voor de radio.

In totaal zitten enkele honderdduizenden buitenlanders in Koeweit. De meesten zijn uit het Midden-Oosten afkomstig, maar ook duizenden burgers van Westerse staten (ongeveer 60 Nederlanders) en uit Japan verblijven er. Ook is er een contingent van 10.000 Chinezen. De nieuwe machthebbers in Koeweit lieten weten dat de buitenlanders desgewenst zonder problemen over land naar Irak zouden kunnen vertrekken.[Een woordvoerder van Philips deelde vanmorgen mee dat Iraakse militairen gisteren huiszoekingen hebben verricht bij buitenlandse inwoners van Koeweit, onder wie Nederlanders. Ook de woning van een Nederlandse Philipsmedewerker werd doorzocht. De Irakezen verzekerden de familie Hoefsloot, waar de huiszoeking werd uitgevoerd, dat de actie niet tegen hen was gericht, maar tegen Britten en Amerikanen.]De Filippijnse ambassade in Bagdad zei vanmorgen dat verscheidene Filippijnse gastarbeiders alsmede Britse, Amerikaanse, Canadese en Indiase burgers in Koeweit donderdag na de invasie door Iraakse militairen gevangen waren genomen.

Bush stelde vast dat de Irakezen opnieuw hadden gelogen. Zij hadden zich gisteren niet aan hun belofte gehouden om een begin te maken met de terugtrekking van hun troepen uit Koeweit, zoals ze vrijdag nog hadden beloofd. Volgens Bush was er geen enkele aanwijzing dat Irak inderdaad bezig was zich terug te trekken.

De Koeweitse televisie vertoonde gisteren beelden die de indruk wekten dat de terugtocht in volle gang was. Het nieuwe bewind maakte bekend dat het een 'volksleger' zou vormen, waaraan alle nationaliteiten zouden mogen deelnemen. Bagdad zei later dat zich in Irak al 140.000 'vrijwilligers' hadden gemeld voor dit leger.

Functionarissen in Riad, die anoniem wilden blijven, meldden gisteren dat de Saoedische strijdkrachten zijn gemobiliseerd. Vanmorgen waren er onbevestigde berichten dat de laatste paar dagen Saoedische troepen vanuit de belangrijke oliehaven Dhahran naar de haven Khafji, bij de grens met Koeweit, zijn gebracht. De troepen zouden ook in de neutrale zone tussen Koeweit en Saoedi-Arabie zijn gelegerd.

Pag.5: Vervolg