Toeristen uit Koeweit in financiele problemen

DEN HAAG, 6 aug. Enkele tientallen toeristen uit Koeweit zijn in Nederland in problemen gekomen doordat hun credit-card niet meer wordt geaccepeerd. Hotels en winkelier weigeren dergelijke betalingen nadat de EG heeft besloten alle Iraakse en Koeweitse deviezen te bevriezen. Een woordvoerder van de Koeweitse ambassade heeft dat vanochtend bevestigd.

Niet bekend

Een woordvoerster van de directie van Hotel Atlantic in Kijkduin, waar op het ogenblik nogal wat Koeweiti's logeren zegt 'geen informatie te mogen geven over eventuele problemen met betalingen door Koeweiti's'. Bij Visa Card Services in Amsterdam is niets bekend van problemen die Koeweiti's zouden hebben met hun betalingen. Een woordvoerster zei dat Koeweiti's ook gewoon kunnen blijven betalen tot aan de gebruikelijke limiet. American Express kon vanochtend geen commentaar geven.

De woordvoerder van de Koeweitse ambassade zegt dat de toeristen vooral hulp vragen bij de betaling van tickets voor vluchten naar andere Golfstaten. Op Koeweit is nog steeds geen vliegverkeer mogelijk. De toeristen proberen naar andere staten, zoals Saoedi-Arabie, te vliegen om daarna per auto hun land binnen te komen.

Ook Koeweiti's in Londen ontdekten gisteren dat hun 'gold-credit-card' nergens meer werd geaccepteerd. Volgens een Koeweiti heeft ten minste een particuliere ziekenhuis in de Engelse hoofdstad patienten gevraagd contact te betalen of anders te vertrekken, zo meldt de Britse krant The Guardian vanochtend. In Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, springt het Koeweitse consulaat gestrand toeristen bij. Elke Koeweiti krijgt 408 dollar om zijn hotelrekening te kunnen betalen. Voor veel zakenlieden uit Koeweit is volgens The Guardian toegang tot buitenlandse financiele middelen geen probleem.