Snel herstel van honkballers in duel Venezuela

EDMONTON, 6 aug. Het Nederlandse honkbalteam heeft zich binnen 24 uur hersteld van de 4-0 nederlaag tegen Puerto Rico op de openingsdag van het wereldkampioenschap in Edmonton. Vanmorgen won Oranje met 9-8 in de verlenging van Venezuela, de eerste zege op dit land in de geschiedenis. Het verschil zat hem in de prestaties aan slag. In de eerste wedstrijd produceerde Nederland vijf honkslagen, vandaag elf waaronder twee homeruns van Ansjeliena en Crouwel.

De Nederlandse honkballers klaagden na afloop van de wedstrijd tegen Venezuela over de arbitrage. Mede daardoor kreeg de tegenstander de kans een voorsprong te nemen die pas in de achtste slagbeurt werd omgebogen. 'Wanneer in een wedstrijd alles tegenzit, dan moet je net even harder knokken. We waren agressiever dan Venezuela', analyseerde startende werper Geoffry Kohl de winst. Hij hield het met redelijk succes zes innings op de heuvel uit. Kohl kreeg tien honkslagen tegen. Daarna werd hij vervangen door Adam die nog drie klappen moest incasseren.

In de achtste innings kwam Oranje terug van een 8-5 achterstand. Ansjeliena, op het eerste honk door vier wijd, passeerde de thuisplaat op een honkslag van aangewezen slagman Jacky Jacoba die op zijn beurt weer kon scoren door acties van Bob van Aalen en Robert Niggebrugge. In de verlenging was het uiteindelijk Marcel Kruyt die de verlossende klap gaf. Zijn opofferingsslag in het rechtsveld was ver genoeg om Peter Boon, de vervanger van Van Aalen, het negende en winnende punt te laten scoren. In de volgende wedstrijd ontmoet Nederland het sterke Verenigde Staten.

Drie slag

Tegen Puerto Rico dat Nederland bij het WK van twee jaar geleden in zeven innings met 12-0 versloeg faalde de ploeg van coach Jim Stoeckel aan slag. Liefst negen keer moest een slagman met drie slag naar de kant en negen keer werd een speler uitgevangen. Alleen de nummers een, twee, drie van de Nederlandse slaglijst (Faneyte, Niggebrugge en De Bruin), wisten werper Figueroa enige tegenstand te bieden. 'Het viel me tegen', bekende assistent-coach Charles Urbanus na de nederlaag tegen Puerto Rico. 'Ik had verwacht dat wij de hele wedstrijd zouden spelen zoals wij dat de laatste paar innings deden'.

Puerto Rico won vandaag ook zijn tweede wedstrijd. Het versloeg Canada, het thuisland, met 2-1. Peter Callenbach begon in de eerste wedstrijd op de heuvel. De Amsterdammer kreeg te maken met vijf 'lefties', linkshandige slagmensen. En juist die spelers waren samen goed voor acht van de tien honkslagen. Na ruim zes innings mocht Jan van Gorkum het proberen. Erik Lommerde gooide de wedstrijd uit, maar de tijdens de Haarlemse honkbalweek nog schijnbaar ongenaakbare super-reliever moest in een inning ook nog eens drie honkslagen incasseren.

In Edmonton werd besloten om het WK van '94 in Nicaragua te houden. Het Zuidamerikaanse land won de race om de toewijzing van het toernooi van de Canadezen uit Trois Rivieres.