Onrust na moord op politieman in Paramaribo

PARAMARIBO, 6 aug. De Surinaamse politie heeft het werk gisteravond neergelegd na de moord op een van haar inspecteurs, een beschieting van het hoofdbureau van politie en de gijzeling van twee agenten door de militaire politie dit weekeinde.

Na een bespreking met president Shankar heeft de politie gisteravond alle werkzaamheden neergelegd, behalve de bewaking van arrestanten. De legerleiding heeft alle militairen opgeroepen zich bij hun onderdeel te melden.

De gewelddadigheden volgden dit weekeinde op de arrestatie van een militair na een woordenwisseling in een dancing in Paramaribo vrijdagavond. De militaire politie nam kort daarop twee agenten in gijzeling en eiste vrijlating van de militair.

De vermoorde inspecteur, coordinator bijzondere delicten van de recherche H. Goodings (47), werd doodgeschoten bij het verlaten van Fort Zeelandia, waar hij vrijdagavond met de militaire politie had overlegd over het geschil. In de nacht van zaterdag op zondag werd het politie-bureau in Paramaribo beschoten en zwaar beschadigd.

De politie houdt de militairen aansprakelijk voor de moord op Goodings. President Shankar deed zondagavond op televisie een beroep op de politie om een onderzoek naar de moord door het Openbaar Ministerie te ondersteunen.

De aangehouden militair kreeg vrijdagavond aan de bar van een nachtclub een woordenwisseling met twee politiemannen over de recentelijk ingetrokken opsporingsbevoegdheid van de militaire politie.

De militair, T. Ramcharan, werd daarop meegenomen en volgens de politie op het bureau bij een worsteling in het linkerdijbeen geschoten. De militaire politie eiste onmiddellijk overdracht van Ramcharan, maar de advocaat-generaal had inmiddels zijn inverzekeringstelling gelast. Goodings bezoht dezelfde avond het hoofdkwartier van de MP in Fort Zeelandia voor beraad. Bij zijn vertrek werd Goodings volgens een agent die hem vergezelde door militairen uit zijn auto gesleurd. De agent, die zich uit de voeten moest maken, heeft verklaard daarna twee schoten te hebben gehoord.

Het lijk van Goodings werd zondagochtend gevonden, enkele tientallen meters van Fort Zeelandia, met schotwonden in het hoofd.

Enkele uren daarna vond de beschieting van het politiebureau plaats, die ongeveer een kwartier duurde en waarbij automatische wapens en raketgranaten werden gebruikt.

Op dat moment waren vier rechercheurs en 200 arrestanten in het pand. Niemand raakte gewond. Volgens de politie had het adjunct-hoofd van de MP tevoren gedreigd dat, als Ramcharan niet werd overgedragen, 'het bureau van politie niet meer zal bestaan'. De verhouding tussen politie en leger is ernstig verstoord sinds de coup in 1980. Toen werd het toenmalige hoofdbureau van politie door de militairen in puin geschoten en de agenten ontwapend.

De Nederlandse regering heeft met afschuw kennis genomen van de moord op Goodings. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken zijn er sterke aanwijzingen dat het Surinaamse leger hierbij betrokken is. Dit bericht vervult de regering met grote zorg, aldus een verklaring van het ministerie.

De waarnemend voorzitter van de Nederlandse politiebond ACP, H. Kruizinga, zei vandaag dat de bond de laatste jaren in toenemende mate agenten uit Suriname op het spreekuur krijgt. Het gaat volgens hem om 'tientallen' agenten die hun werk niet meer kunnen doen als gevolg van competentiestrijd met het leger.