Huiszoeking bij Nederlanders in Koeweit-stad

ROTTERDAM, 6 aug Iraakse militairen hebben gisteren huiszoekingen verricht bij buitenlandse inwoners van Koeweit, onder wie Nederlanders. Ook de woning van een Nederlandse Philips-medewerker is doorzocht. Dit heeft een woordvoerder van Philips meegedeeld. De Irakezen verzekerden de familie Hoefsloot, waar de huiszoeking is uitgevoerd, dat de actie niet tegen hen was gericht, maar tegen Britten en Amerikanen.

Bij het ministerie van buitenlandse zaken waren vanmorgen nog geen berichten over huiszoekingen bij Nederlanders bekend.

Contacten met Koeweit verlopen moeizaam. Een Belgische Philips-medewerker die in Saoedie-Arabie is gestationeerd heeft gistermorgen nog telefonisch contact gehad met de familie Hoefsloot, bij wie zijn twaalfjarige zoon logeert. Alle openbare telefoonverbindingen via de satelliet zijn geblokkeerd. Via de kabel was gisteren nog wel telefoonverkeer mogelijk. Ook de Nederlandse Kabelfabriek (NKF) heeft gisteren nog telefonisch contact gehad met beide medewerkers van het bedrijf die in Koeweit werken. Ze zitten allebei thuis.

De contacten van de Nederlandse ambassade verlopen voornamelijk via het radioverkeer. Zelf heeft de ambassade geen zender, maar men kan via bevriende ambassades die hetzij over een radiozender hetzij over een eigen grondstation voor satellietcommunicatie beschikken, boodschappen verzenden.