Hittegolf voorbij, droogte in Europa houdt aan

ROTTERDAM, 6 aug. Met een scherpe omslag naar koeler en bewolkt weer is een einde gekomen aan een felle hittegolf. De warmte begon op 26 juli met een serie zomerse dagen. Het hoogtepunt viel op de laatste drie dagen toen het kwik in De Bilt tot boven de 30 graden opliep. Daarmee voldeed deze warmteperiode aan de eisen van een hittegolf. Al op zaterdagavond drong de koele noordwestenwind het land binnen en zondag werd alleen in Limburg nog een zomerse dag opgetekend. Om negen uur vanmorgen trok de provincie Limburg smogfase 2 in. De provincies Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland hadden dat in de loop van zondag al gedaan. Vandaag is de hitte voorbij en hoewel er plaatselijk een paar buien vallen, komt de droogte nog niet tot een einde.

De heetste dag van deze hittegolf was zaterdag 4 augustus. Op die dag kwam het kwik in de zuidelijke helft van ons land boven de 35 graden. De hoogste waarde op een officieel weerstation werd gemeten in het Limburgse Arcen: 36,3 graden. Ook Soesterberg kwam extreem hoog met 36,1 graden. Op sommige amateurmeetposten werden ook deze waarden nog overtroffen. Zo werd in Stramproy 36,8 graden gemeten en in Hoogerheide en in Linne 37,0 graden. Op Schiphol moest veelvuldig gebruik worden gemaakt van de langste startbanen, de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan. Vliegtuigen hebben in dit soort extreme weersomstandigheden meer ruimte nodig om te kunnen opstijgen omdat de lucht door de hitte ijler wordt.

Opvallend was ook de grote hitte aan de kust, vlak voordat de zeewind inviel. Meestal blijft het hier wat koeler, maar nu werd het in Den Helder 33,8, in Vlissingen 33,9 en in Hoek van Holland 34,2 graden. Na het middaguur koelde het daar sterk af.

Op verschillende plaatsen zijn temperatuurrecords gebroken. Zo beleefde De Bilt met 35,3 graden de warmste augustusdag ooit gemeten. Het oude record werd gemeten tijdens de hittegolf van 10 tot 13 augustus in 1911, toen het 35,2 graden was geworden.

Het absolute record van Nederland bleef onaangetast. Op 23 augustus 1944 werd te Warnsveld 38,6 graden gemeten. Op de Britse Eilanden is wel het temperatuurrecord overtroffen. Daar bereikte de hitte op vrijdag een hoogtepunt. In Leicester wezen de thermometers 37,1 graden aan, een verbetering van het oude record (uit 1911) van 0,2 graden. In Londen was het om middernacht nog 28 graden. Zelfs de Big Ben raakte door de hitte van slag. Overal in Europa ging de hitte gepaard met smogvorming. De luchtverontreiniging in Londen was vrijdag het dubbele van wat volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie is toegestaan. In Frankrijk werd in het in Rennes 38 graden en ook verder naar het zuiden werden temperaturen van iets boven de 35 graden gemeten. Het record van 1947, toen het kwik in Mont de Marsan opliep tot 43 graden, bleef overeind. Volgens een Franse weerman deden zich vrijdag en zaterdag in het land situaties voor die normaal gesproken alleen in de omgeving van de Sahara voorkomen. Hoewel het zondag ook in de ons omringende landen koeler is geworden, blijft het overal vrij droog. Dat brengt de wijnbouw in vooral Frankrijk in grote problemen. Duitsland deelde ook volop mee in de hitte en lokaal ontstonden problemen door smeltend asfalt en bruggen die door uitzetting niet meer gesloten konden worden. Op de autoweg Nurnberg-Wurzburg liep het vakantieverkeer zaterdagmiddag vast in een file van 55 kilometer. Ook de grensovergang bij Salzburg raakte volledig geblokkeerd. Automobilisten kregen hier te maken met wachttijden van meer dan twee uur.