Graf koningin Theodolinde gevonden

ROME, 6 aug. Na zes eeuwen is het verloren gewaande graf van de Lombardische koningin Theodolinde gevonden. Theodolinde, vrouw van koning Agilulf, overleed in het jaar 627 na Chr. en werd begraven in de basiliek van de Noord-Italiaanse stad Monza, die zij zelf had laten bouwen. Zij was degene die de Longobarden, die vanuit het huidige Hongarije en Oostenrijk naar Italie waren getrokken, tot het christendom had bekeerd. De Longobarden hebben van ongeveer 570 tot de opkomst van Karel de Grote, twee eeuwen later, een belangrijke rol gespeeld in Noord-Italie en hun naam gegeven aan de regio Lombardije. Het raadsel van het graf van Theodolinde begon in 1308, toen de basiliek werd verbouwd en zijn huidige vorm kreeg. Haar stoffelijk overschot werd verplaatst, maar later was het graf niet meer terug te vinden. Bij herstelwerkzaamheden aan de basiliek zijn echter drie Longobardische graven ontdekt. Een daarvan blijkt het verloren gewaande graf van de koningin te zijn. Op de muren van de tombe is ook een aantal fresco's uit de zevende eeuw gevonden.