Gevreesde sprint maakt concurrentie kansloos in de Derby; Elionora is ideaal koerspaard

WASSENAAR, 6 aug. De favorieten hebben in de belangrijkste draverij van het jaar, de Derby, de lakens uitgedeeld, maar niet in de volgorde die de meeste experts hadden voorspeld. Exito Frisiana, die dit jaar nog niet door een Nederlandse driejarige was geklopt, moest op het laatste stuk buigen voor de slotaanval van Elionora Oldeson, gereden door Kees de Leeuw.

Elionora Oldeson was vorig jaar al de beste tweejarige, maar de geschiedenis leert dat de kampioen onder de 'kleuters' zich zelden aan de top kan handhaven en toen Exito Frisiana aan een indrukwekkende successenreeks begon te bouwen, leek Elionora ook even naar het tweede plan teruggevallen. 'Dat was meer schijn dan werkelijkheid', aldus eigenaar Harry Willemse, 'ze had, afgezien van een mislukte start bij de interland tegen Belgie, nog nooit tegen Exito Frisiana gelopen en voor de rest steeds gedaan wat we van haar verwachtten. Ik heb zelf steeds met het idee rondgelopen dat de kans op een Derby-overwinning groter dan vijftig procent was.' In eerste instantie verliepen de zaken voorspoedig voor Exito Frisiana. Pikeur Bas Crebas wachtte na een risicoloze start een halve ronde voor hij een aanval op de koppositie inzette en veroverde die daarna zonder slag of stoot, omdat niemand anders over het zware, 2600 meter lange parcours de leidersrol ambieerde. Maar ook Elionora Oldeson kwam goed uit de opening. Kees de Leeuw had in de wetenschap dat het paard niet over al te veel startsnelheid maar wel over een formidabel eindsprint beschikte voor een zesde positie getekend. 'Bij de eerste bocht had ik het even moeilijk, doordat er voorin door een galoppade van een van de koplopers wat paniek ontstond. Maar op zo'n moment blijkt wat een ideaal koerspaard Elionora is geworden. Ze zocht zelf rustig de vrije ruimte op.

En daarna was het vooral een kwestie van geduldig wachten. Ze liep op haar gemakje mee, pakte het bit niet eens op, zodat ik met losse leidsels in mijn handen zat. We komen erg ver vandaag, heb ik steeds gedacht.' In het tweede gedeelte van de koers merkte Crebas dat het voor hem geen probleemloze rit zou worden. Eerst merkte hij dat de rechterband van zijn sulky geleidelijk alle lucht verloor, daarna kreeg hij ineens last van een mankement aan zijn helm, die hij bij het uitkomen van de laatste bocht het middenterrein opslingerde om te voorkomen dat het voorwerp zich in de eindstrijd als een ongewenst projectiel tussen de achtervolgers zou vallen. Vervolgens kwam de gevreesde sprint van Elionora Oldeson. Al honderd meter voor de streep stond met onafwendbare zekerheid vast dat zij de vette buit van een ton in de wacht zou slepen. De Leeuw: 'Doordat Exito in de laatste bocht versnelde, werd het verschil me ineens wat erg groot en ben ik toch nog eerder in actie gekomen dan ik van plan was.' De kilometertijd van 1.18,5 was uitstekend, alleen vorig jaar werd de Derby in een iets snellere tijd gewonnen. Elionora Oldeson was al de grootste verdiener van deze generatie en staat nu na een jaar actieve dienst al op een verdienste van ruim 200.000 gulden.

    • John Brandsen