Duizenden Russen ontvluchten Toeva

MOSKOU, 6 aug. Uit vrees voor etnisch geweld zijn vorige week rond drieduizend leden van de Russische minderheid de autonome republiek Toeva ontvlucht. In Toeva, dat in het zuiden van Siberie tegen de grens van Mongolie ligt, is volgens de Sovjet-media sprake van overvallen op Russen en van intimidatie op grote schaal. In de loop van dit jaar hebben al 23.000 Russen de autonome rpeubliek verlaten.

Toeva, een bergachtig gebied aan de bovenloop van Jenissej dat na de revolutie van 1917 een Sovjet-protectoraat en in 1944 een autonome republiek binnen de Sovjet-Unie werd, is volgens de Izvestija in februari het toneel geweest van etnische onlusten naar aanleiding van een nieuwe taalwet. Daarbij zou het Russisch ten achter worden gesteld bij het Toevinisch. Sindsdien is het in Toeva niet meer rustig geweest, aldus de Izvestija en andere Sovjet-bladen. Leden van de Russische minderheid zouden het slachtoffer zijn van overvallen en dreigementen. Vorige week overvielen werkloze Toevinen Russische wegwerkers en vernielden hun machines. De Russen krijgen dreigbrieven, huizen en auto's worden met stenen bekogeld en er worden bij de overvallen vuurwapens gebruikt. In een kobaltmijn wordt uitsluitend nog onder politiebewaking gewerkt. Dit weekeinde zijn politieversterkingen naar het gebied gestuurd. Volgens de partijleider van Toeva, Grigori Sjirsjin, is de toestand nu onder controle. Niettemin heeft de premier van de Russische republiek, waarvan Toeva deel uitmaakt, aangekondigd naar Toeva te gaan.

Het vertrek van de duizenden Russen heeft geleid tot een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in de republiek. Veel vluchtelingen zijn voorlopig even over de grens ondergebracht in provisorische onderkomens, velen in treinwagons. (Reuter)