Damrak fors lager, prijs olie omhoog

ROTTERDAM, 6 aug. Onder invloed van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten zijn de beurskoersen in Amsterdam fors gedaald. Dat gebeurde ook op de andere Europese beurzen en in Japan. De internationale koersdalingen begonnen vandaag in Tokio, waar de koersen een val maakten van 3,1 procent. In Amsterdam stond de stemmingsindex rondom het middaguur 5,5 procent lager.

Op de oliemarkten werd vandaag opnieuw nerveus gehandeld. De olieprijzen schoten verder omhoog. De dollar steeg licht in Japan maar bereikte in Europa zijn absolute naoorlogse dieptepunt. Ook de prijs van het goud zakte vandaag.

De forse reactie in Tokio kwam na het besluit van de Japanse regering om geen olie meer te betrekken van Irak en Koeweit, de export stop te zetten en leningen en investeringen te bevriezen.

In Europa daalden vervolgens de koersen in een reactie op de daling in Tokio en het olie-embargo van de Europese Gemeenschap. In Amsterdam daalden de koersen van de internationaal verhandelde aandelen twee tot zes procent.

Op de spotmarkt in Singapore sloot de prijs voor West Texas Intermediate voor levering in oktober meer dan drie dollar hoger op 27,45 dollar per vat. In Londen opende de prijs voor Brent-olie uit de Noordzee voor levering in september vanmorgen 2,55 dollar per vat hoger op 26,50 dollar per vat. Die prijs werd voor het laatst in 1986 genoteerd. Handelaren zeiden bezorgd te zijn dat Irak alsnog Saoedi-Arabie binnenvalt, de grootste olie-exporteur ter wereld. Rondom het middaguur stond Brent voor levering in september op de spotmarkt in Rotterdam eveneens op 26,50 dollar. De dollar reageerde vandaag verdeeld. In Tokio steeg de dollar en sloot 0,15 yen hoger op 149,50 yen. Maar in Europa daalde de dollar. In Amsterdam stond de dollar rondom het middaguur 1,7768 gulden, na een opening van 1,7773 gulden en een slotkoers van 1,7935 vrijdag. Daarmee bereikte de dollar zijn absolute dieptepunt sinds de Tweede Wereldoorlog.

De FT-beursindex in Londen stond rondom het middaguur 2,35 procent (55,2 punten) lager. Ook zakten de beurskoersen fors in Frankfurt (2,3 procent) en Parijs (4,7 procent). De goudprijs daalde vandaag eveneens en opende op 377,75 dollar per ounce (31,1 gram) tegenover nog 379,25 dollar per ounce op vrijdag. Op de markt in Zurich werd geopend op een prijs van 378,75 dollar per ounce (31,1 gram), een dollar meer dan de slotprijs van 377,75 op vrijdag.