Cruijff als bondscoach op afstand

Johan Cruijff wordt op korte termijn nog geen bondscoach van het Nederlands elftal. Dit vormt de voornaamste uitkomst van een gesprek dat door Rinus Michels als verhelderend wordt omschreven maar op de buitenstaander meer de indruk maakt van een Babylonische spraakverwarring. Nauwelijks vierentwintig uur nadat Cruijff afgelopen donderdag openbaar had gemaakt dat hij deze week een gesprek met de KNVB zou hebben waarin hij ondermeer uitleg wilde waarom hij als bondscoach voor het WK was gepasseerd stond Michels al bij hem op de stoep in Odoorn. De snelheid waarmee dit keer tot actie werd over gegaan is opmerkelijk voor de doorgaans niet al te slagvaardige KNVB. Maar Michels realiseerde zich in het radioprogramma van Tros-Aktua 'dat de naam Cruijff voor een enorme pr garant staat' en de KNVB derhalve snel moethandelen. Verder beperkte Michels zich tot een onbeholpen uitleg, waarbij alleen duidelijk werd dat zowel hij als Cruijff tot de conclusie was gekomen dat het dienen van twee heren in de praktijk tot een onwerkbare situatie leidt. Zodat Cruijff met verplichtingen bij Barcelona op korte termijn zeker niet beschikbaar voor het Nederlands elftal is.

Het rookgordijn dat Cruijff zaterdagavond geinterviewd in het radioprogramma Langs de Lijn optrok was zo mogelijk nog ondoorzichtiger. Wel gaf hij de KNVB nog een trap na door te stellen dat hij het beslist oneens was met de uitleg van Michels waarom de keus voor het WK was gevallen op Beenhakker maar verder wilde hij zijn potentiele werkgever niet schofferen. Cruijff heeft Michels zelfs aangeboden persoonlijk te bemiddelen bij Marco van Basten.

Cruijff gaat dus coachen op afstand. Waarbij ook andere internationals (zoals zijn vertrouweling Richard Witschge) hem in Barcelona kunnen bellen wanneer de situatie dat vereist. Het is de vraag of de KNVB onder deze omstandigheden nog een zichzelf respecterende trainer kan vinden die bereid is bondscoach te worden. Want de onwerkbare realiteit is dat zo'n man het vuile werk mag opknappen in Zeist terwijl de werkelijke beslissingen worden genomen in Barcelona. Cruijff kan echter rustig afwachten hoe de zaken zich rond Oranje ontwikkelen en tijdens het EK in 1992 in Zweden als bondscoach alsnog revanche nemen op de KNVB, die de fatale vergissing heeft gemaakt te denken Cruijff ongestraft te kunnen passeren. M. S.