Bij cursus milieu verdwijnt hengelen in het niet

Het gaat nog almaar niet goed met het milieu. Goed beschouwd gaat het al een jaar of honderd de verkeerde kant op en is er alweer een jaartje of vijfentwintig expliciet aandacht voor de problemen maar Teleac vond het pas nu de moeite waard om er een serie lessen aan te besteden. Men gaat daar niet over een nacht ijs en wacht kalm af tot de mooie plaatjes over de vele rampen vanzelf binnenkomen. Nu zijn ze er: plaatjes van stookolieslachtoffers, platgebrande oerwouden, oprukkende woestijnen, vluchtelingenkampen, krottenwijken en hongerslachtoffers. Een praatje bij zo'n plaatje is gauw gemaakt en voor je het weet heb je weer een compleet cursuspakket waarbij die over hengelen, pardon, de jacht op de sportvis, in het niet verdwijnt.

Samen met Teleac, of beter gezegd de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling die tot de produktie van deze internationale televisieserie aanzette, want het gaat hier om een vertaalde buitenlandse produktie, bekijken we steeds ter plekke wat de problemen zijn. Zo bezoeken we een familie in Kenia om van de mensen zelf te horen wat overbevolking, gezinsplanning, werkeloosheid, armoede en honger betekenen. Daarna is dat allemaal beter voorstelbaar en invoelbaar. Dat was het natuurlijk al, want honger, overbevolking, woestijnvorming en noem maar op hebben over aandacht niet te klagen maar als het eenmaal studiemateriaal is dat door de Wereldcommissie is goedgekeurd dan is het toch weer anders.

Minder voorstelbaar en veel minder belicht is het cynisme bij grote ondernemingen en de diverse regelgevende overheden als het gaat om de keuze tussen geld, groei en milieu, maar daarover krijgt de leerling weinig te horen.

Het geheel ademt die typische sfeer van alle VN publikaties die er altijd maar op uit zijn kool en geit te sparen, zodat man en paard nooit genoemd worden. Vergelijk die andere publikatie van de Wereldcommissie over het milieu: Our Common Future (van de 'duurzame groei'), waarschijnlijk het meest verkochte, meest geciteerde en minst gelezen milieuwerk dat er is. De milieuserie is niet veel anders: het zweet staat de producenten in de handen als ze zomaar de naam Union Carbide durven noemen als aanstichter van de ramp in Bhopal.

Mooie plaatjes, een vleugje Confucius en een scheutje Boeddha, af en toe een simpel schemaatje waar je nauwelijks wijzer van wordt (grondpercentage onbeschermd natuurgebied, verlies aan regenwoud, zeevervuiling) en klaar is Kees.

Ach, er is niet veel tegen zo'n serie, maar niet veel voor. Over een jaar of vijf is het milieu hoe dan ook doodgeschreven. Nederland 3. 21.23 21.55 uur. Deel 1 'Om het behoud van de aarde'. Dinsdag op Radio 5 14.30 15.00 uur

    • Karel Knip