Beurskens mist duurwerk voor het EK

ONDERDIJK, 6 aug. Carla Beurskens heeft afgezegd voor het Europese kampioenschap atletiek. De Limburgse atlete, die zaterdag een wedstrijd over 21 kilometer in het Noordhollandse plaatsje Onderdijk won, vindt dat zij voor de marathon in Split op 27 augustus te weinig duurwerk heeft verricht. Beslommeringen rond een verhuizing veroorzaakten een achterstand. De Limburgse zal zich nu richten op een lucratieve marathon van de internationale kalender in het najaar. Beurskens liet zich in Onderdijk niet overhalen door bondscoach Bob Boverman, die de 38-jarige loopster wel graag in Joegoslavie aan de start had gezien. 'Een topper moet de kansen duidelijk voor ogen hebben. Carla ziet dat niet, dus begrijp ik dat zij niet wil gaan. Zelf ben ik van mening dat er in de komende weken nog wel voldoende aan duurwerk had kunnen worden gedaan. Het tempowerk zit goed, dat werd in Onderdijk bewezen'.

Carla Beurskens won de In Memorial Piet van Alphen-wedstrijd in 1.14.52. Zij had een voorsprong van 2.18 op de tweede vrouw, Jolande Homminga, die door Boverman zelf wordt getraind en wel deelneemt aan het Europees kampioenschap. De bondscoach liep zelf de wedstrijd in 1.39 en hoefde zich na afloop geen zorgen te maken over zijn mannenselectie. Die trekt overigens volledig een eigen plan. Nijboer, Vermeule en Ten Cate maken daarbij gebruik van de organisatorische kwaliteiten van oud-bondscoach Wim Verhoorn. Van twee kanten wordt daarbij getracht conflictstof met de bond te vermijden.

Hitte

De drie lopers, die zich in Onderdijk van begin tot eind met de gang van zaken in de voorste gelederen bezighielden, hadden geen last van de hitte die er zaterdag heerste. Integendeel, zij waren tevreden met die omstandigheid, omdat verwacht wordt dat ook in Split hittebestendigheid een rol zal spelen. Per slot van rekening adverteert de Joegoslavische stad met het gegeven dat er jaarlijks meer dan 46 dagen met een temperatuur van boven de dertig graden zijn. Ten Cate was zoals te doen gebruikelijk het snelste over de halve marathon. Hij liep in de omgeving van Medemblik 1.04.40. Vermeule en Nijboer verspeelden 43 seconden op hem. Verrassend was het optreden van Bert van Vlaanderen. Deze 25-jarige loper waagt zich voorlopig niet aan een marathon, maar zal wel wedstrijden over de helft afschuimen. Hij wordt getraind door Wellerdieck, die ook aan de basis stond van de verrichtingen van 800 meter-loper Druppers. Van Vlaanderen heeft in Michel Lukkien een manager die deuren voor hem opent in het buitenland. De atleet, die van Wellerdieck zo'n twintig wedstrijden per jaar mag lopen, was twee weken geleden nog in het Franse Perpignan. In het daar door Lukkien bewust gezochte internationale veld werd hij derde.

Carla Beurskens won daar trouwens bij de vrouwen. Meer en meer ontstaan er in de Nederlandse wegatletiek begeleidingsteams. Van Vlaanderen, die zaterdag op vijftien seconden van winnaar Ten Cate eindigde, werd twee jaar geleden door Lukkien ontdekt. De man, die zijn belangen in Nike Nederland inmiddels van de hand heeft gedaan maar zijn liefde voor de wegatletiek behield, wil zich de komende tijd weer meer en meer laten gelden als begeleider van atleten. Ooit begon hij als hulp van zwemster Enith Brigitha en als pleitbezorger voor de Amsterdamse en vooral de Rotterdamse marathon. Verhoorn, die voordat hij in dienst van de KNAU trad bij Lukkien werkte, heeft na zijn vertrek bij de bond de contacten met de mannelijke top behouden. Als vertegenwoordiger van de Enschedese marathon bood hij startgelegenheid aan Joegoslavische lopers en in ruil kwam hij een accomodatie op anderhalf uur vliegen van Split op het spoor. Daar zullen Nijboer en Vermeule kort voor het Europees kampioenschap atletiek verblijven. Ten Cate volgt een andere koers. Hij loopt bij het Europese kampioenschap op de eerste dag de 10.000 meter en op de laatste de marathon. Hij verblijft in een appartement buiten het atletendorp in Split.

    • Theo Reitsma