Angst bij profs voor Bayern niet gedeeld door amateurs

WEINHEIM, 6 aug. Zonder uitzondering beschouwen de trainers in de Westduitse Bundesliga Bayern Munchen als onverslaanbaar voor de titel. De rest, zegt men, gaat om de tweede plaats spelen. FC Weinheim, een amateur-derde klasser, had veel minder respect voor de landskampioen. In de eerste ronde van het bekertoernooi zorgde de ploeg voor een daverende verrassing door Bayern met 1-0 te verslaan. 'Dit is het bewijs dat we dus niet onverslaanbaar zijn', sprak verliezend trainer Jupp Heynckes die zich heeft gestoord aan het feit dat zijn collega's zich al voor de competitiestart bij een kampioenschap van Bayern hebben neergelegd.

Voor Heynckes kwam de nederlaag niet eens ongelegen. Hij vreesde dat zijn spelers zich door de voorspellingen van de Bundesliga-trainers zouden laten meeslepen en zich superieur zouden gaan voelen. Het kleine FC Weinheim deed de ploeg ontwaken. In de 27ste minuut nam de thuisclub voor het massaal uitgelopen dorp op de tribune, ruim 10.000 toeschouwers, een voorsprong. Thomas Schwechheimer benutte de strafschop die werd toegekend nadat Jurgen Kohler tegenstander Baumann had neergelegd. Bayern Munchen ging daarna in een temperatuur van 37 graden in de achtervolging, maar deed dat op knullige wijze.

Ook Brian Laudrup deelde in de malaise. De Deense aanvaller, een jongere broer van Barcelona's Michael, behoort tot de drie spelers die de Zuidduitse ploeg voor een bedrag van dertien miljoen Mark heeft aangetrokken. Heynckes aast naast de landstitel op de Europa Cup en heeft daar een brede selectie voor nodig. Die kreeg hij. De rest van de Bundesliga is jaloers op de reservebank van Bayern. Voor de Schotse spits McInally was er zaterdag bijvoorbeeld zelfs geen plaats bij de eerste zestien spelers. Vijf spelers, Aumann, Augenthaler, Kohler, Reuter en Pflugler, die verleden maand in Italie wereldkampioen werden waren bij Bayern van de partij. In de slotfase kreeg verdediger Struntz tot overmaat van ramp nog een rode kaart. Hij reageerde zijn frustaties over het uitblijven van de gelijkmaker af op zijn directe tegenstander.

Het was een schrale troost voor Bayern dat ook Borussia Dortmund tegen een amateurclub, Furth, sneuvelde. En dat was nog een grotere afgang, omdat de Bundesligaclub bijna de gehele wedstrijd een speler meer op het veld had. Na twee minuten werd Schneider van Furth uit het veld gestuurd. Ondanks dat waren de amateurs zeker niet de mindere. Ze wonnen verdiend met 3-1. Voor Dortmund scoorde ex-PSV'er Flemming Povlsen het enige doelpunt. Nog drie amateurclubs bereikten de volgende bekerronde, Hessen Kassel (1-0 tegen FC Homburg), Hilden-Nord (2-1 tegen Freiburg) en Remscheid (3-2 tegen Fortuna Koln). Buiten het veld baarde Mayer-Vorfelder, voorzitter van de sectie betaald voetbal in West-Duitsland, opzien met het idee om in het vervolg in het buitenland spelende internationals niet meer in de nationale ploeg te laten uitkomen. Hij wil daarmee voorkomen dat de uittocht van de topspelers doorgaat. 'Door in het nationale elftal te spelen verhogen de spelers hun marktwaarde en staan in de etalage voor buitenlandse clubs', zegt hij. Volgens Mayer-Vorfelder, tevens voorzitter van VfL Stuttgart, zou zo'n nieuwe regel spelers ervan weerhouden Duitsland te verlaten. Verscheidene betrokkenen betwijfelen dat echter. Het voorstel van de sectievoorzitter heeft geen enkele kans. De Duitsers voelen er namelijk weinig voor om hun nationale team te verzwakken.

Bordeaux

In Frankrijk wankelt de positie van de Belgische trainer Raymond Goethals bij Bordeaux nu al. De miljoenenploeg behaalde zijn tweede winstpunt, maar dat ging zeer moeizaam. Lille nam in Bordeaux eerst een voorsprong voordat Lizarazu gelijkmaakte. Wim Kieft wacht nog steeds op zijn eerste doelpunt. Olympique Marseille en Monaco zijn als enige twee clubs nog ongeslagen. Zij hebben zes punten. Monaco, tegenstander van Roda JC in het UEFA-Cuptoernooi, had geen moeite met Montpellier, straks Europees opponent van PSV. Bij rust leidde de club uit het prinsdom met 3-0 door de doelpunten van de uitblinkende Portugees Rui Barros, de Argentijn Ramon Diaz en de Fransman Sonor. Montpellier scoorde na rust tegen. Bij de bezoekers verrichtte Wilbert Suvrijn veel loopwerk op het middenveld.