Amerikanen in Liberia ontzet door mariniers VS

MONROVIA, 6 aug. Naar schatting 225 Amerikaanse mariniers zijn gisteren in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia geland om Amerikaanse burgers te evacueren. De mariniers vlogen met helikopters naar de VS-ambassade waar veel medewerkers hun toevlucht hadden gezocht wegens de felle gevechten in Monrovia. Een groot deel van het ambassadepersoneel is overgebracht naar vier marineschepen die voor de Liberiaanse kust voor anker liggen. De woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater, zei dat de mariniers in Liberia zullen blijven totdat zij verzekerd zijn van de veiligheid van de Amerikaanse burgers in het land. 'De Verenigde Staten zijn niet van plan te intervenieren in de burgeroorlog tussen rebellen en het regeringsleger in Liberia', aldus Fitzwater.

De Verenigde Staten besloten tot actie over te gaan toen Prince Johnson, een van de rebellenleiders, had gedreigd buitenlanders te gijzelen om een internationaal ingrijpen in de burgeroorlog uit te lokken. Er bevonden zich tot gisteren circa zeventig Amerikaanse ambassademedewerkers in Monrovia. Er zijn naar schatting nog 300 andere Amerikanen werkzaam in Liberia.

Intussen bereidt een aantal andere Westafrikaanse landen onder leiding van Nigeria een interventie voor om een eind te maken aan de burgeroorlog in Liberia. Een woordvoerder van de Nigeriaanse regering zei gisteren dat troepen uit Nigeria, Ghana, Guinea en Sierra Leone in actie zullen komen zodra de Economische Eenheid van Westafrikaanse Landen (ECOWAS) haar toestemming heeft gegeven. (Reuter, UPI)