Weekoverzicht effectenbeurs; Beleggen in aandelen vergt nusterke zenuwen

ROTTERDAM, 4 aug. Zelfs zonder Saddam Hussein had de Amsterdamse effectenbeurs al weinig om naar uit te kijken deze week. Nu de Iraakse heerser op zijn eigen wijze de olieprijzen opstuwt moeten beleggers zich zorgen maken over hogere inflatie en dalende obligatiekoersen. Op zo'n moment vergt het sterke zenuwen om in aandelen te beleggen.

Het enorme aanbod Robeco van donderdag was een teken aan de wand. Als beleggers zelfs niet via de spreiding van Robeco in de aandelenmarkt willen deelnemen, wie koopt dan nog individuele fondsen. Het bedrijfsnieuws dat de komende week zal komen kan niet in een slechter klimaat vallen.

Aanstaande donderdag meldt Philips hoe het tweede kwartaal is verlopen. Misschien krijgen beleggers dan meer informatie over de invulling van het 'Timmerplan' maar voorlopig lijkt niets wat Philips doet meer tegen te kunnen vallen. De koers van het aandeel is gezakt door de 29 gulden die de mensen die in charts geloven als de bodem zagen en nu onder de 26 gulden terecht gekomen. Daarmee is Philips 20 procent minder waard dan voor de laatste aandeelhoudersvergadering, ligt de koers onder de helft van de intrinsieke waarde en kost het aandeel bijna evenveel als op het dieptepunt van tijdens de krach van 1987. Ook aanstaande donderdag komt Koninklijke Olie met zijn halfjaarcijfers, maar die zijn al oude koek. De verwachting was dat de Koninklijke weer voorraadverliezen zou moeten melden, maar wie maalt daar nu nog om. Toch is de koers van Koninklijke Olie ook niet echt boven de 150 doorgebroken, wat wel aangeeft dat beleggers in deze onzekere tijden zelfs de Olies niet vertrouwen. Een aandeel Koninklijke Olie is nu ongeveer even duur als een aandeel Unilever dat vrijdag met zijn halfjaarcijfers komt, die weer door valutaschommelingen beinvloed zullen zijn.

Amro ABN Holding is minder vlot dan de grote multinationals met de publicatie van de halfjaarcijfers. De nieuwe bank publiceert pas op 31 augustus de halfjaarcijfers van dan naar verwachting haar beide dochters tezamen, die dat ieder zelf ook dan pas zullen doen. Hoeveel interimdividend de aandeelhouders ABN en Amro die niet aanmelden krijgen vertellen de banken ook dan pas. Desondanks zakten de koersen van de beide banken slechts beperkt tot nieuwe dieptepunten. Ookal zou de vrees voor een rentestijging de preferente aandelen die de nieuwe holding uit wil geven, wel eens moeilijker verkoopbaar kunnen maken dan gedacht. Die pref's zijn immers als obligaties waar niet op wordt afgelost te beschouwen.

Akzo was donderdag traditiegetrouw de eerste multinational die zijn halfjaarcijfers durfde te melden. Een daling van de kwartaalwinst met bijna een kwart was aan de onderkant van wat beleggingsanalisten hadden verwacht, maar Akzo stelt de 'in april aangekondigde maatregelen tot resultaatverbetering op korte termijn te intensiveren, ' dus daar hebben beleggers wat te goed.

    • Paul Frentrop