Wall Street daalt uit angst reccesie Verenigde Staten

NEW YORK, 4 aug. De financiele markten in de Verenigde Staten lijken gisteren eindelijk te hebben toegegeven wat sommige economen al een paar maanden beweren: dat de Amerikaanse economie in een recessie is beland.

Koersen voor aandelen en obligaties daalden in New York sterk, net als op de Europese beurzen, onder invloed van de onzekerheid in het Midden-Oosten. Maar in New York leek de invasie van Koeweit niet de doorslaggevende factor, eerder de druppel die de emmer deed overlopen.

Voordat de markten gisterochtend openden werd namelijk bekendgemaakt dat de werkloosheid in juli was opgelopen van 5,2 tot 5,5 procent, veel meer dan verwacht en opnieuw een duidelijk symptoom van een zwakke economie. Dat was het nieuws dat ertoe leidde dat het Dow Jones-gemiddelde in het eerste half uur van de handel 60 punten daalde. Wisselend nieuws over Koeweit deed koersen de rest van de dag stijgen en dalen.

Het beste bewijs dat beleggers geen vertrouwen meer hebben in de Amerikaanse economie was dat de dollar gisteren maar een fractie steeg ten opzichte van de yen, en zelfs iets daalde ten opzichte van de Duitse mark. In tijden van crisis stijgt de dollar altijd.

Het nieuws dat Iraakse troepen tot op 8 tot 16 mijl van de grens met Saoedi-Arabie waren opgetrokken duwde het Dow Jones-gemiddelde 's middags tot 123 punten onder de opening, het dieptepunt van de dag. De olieprijs bereikte ongeveer op hetzelfde moment zijn hoogtepunt van 26 dollar. Later in de middag trokken prijzen voor aandelen en olie weer bij, nadat bekend werd dat Irak zijn troepen binnen enkele dagen zou willen terugtrekken uit Koewit.

Het Dow Jones-gemiddelde sloot op 2809,65, een daling van 54,95 (1,9 procent) voor de dag en 88,96 voor de week. Duidelijker signalen kwamen van de S en P 500, een bredere index die maar liefst 6,6 punt daalde tot 344,86; en het feit dat voor ieder stijgend aandeel er zeven daalden.

De prijs voor een vat West Texas Intermediate (voor september-levering) sloot op 24,49, een stijging van 1,38 en maar liefst 22 procent hoger dan maandagochtend. De koers van de 30-jarige staatsobligatie. De Europese beurzen kregen zware klappen te verduren door het onheilspellende nieuws uit het Midden-Oosten. Amsterdam daalde 2,8 procent, Parijs 2,5 procent, Frankfurt 1,5 procent en Londen 0,9 procent. Eerder die dag was Tkio 2,4 procent lager gesloten.

In de Verenigde Staten zou een blijvend hoge olieprijs het hardst aankomen. De economie groeide in het tweede kwartaal nog maar 1,2 procent, en gemiddeld 1,3 procent in de voorafgaande vijf kwartalen. De onverwacht hard gegroeide werkloosheid toont dat de creatie van nieuwe banen afneemt, een teken van zwakte. Een olieprijs van 25 dollar zou volgens de Amerikaanse overheid een half procent van de groei af kunnen halen, en dat is zo goed als een recessie. Bovendien zou een dergelijke prijsstijging een heel procent kunnen toevoegen aan de inflatie die nu rond 4,5 tot 5 procent schommelt.

Waarom de Amerikaanse economie niet rustig kan doorgroeien met 4 tot 5 procent per jaar, zoals in Japan en Duitsland, is niet helemaal zeker. Een theorie wijt de zwakte van de economie aan de excessen van de jaren tachtig.

Het wordt steeds duidelijker dat een groot deel van de bouwprojekten en de bedrijfsovernemingen de afgelopen tien jaar is gefinancierd met 'makkelijk' geld. Dat geld werd verschaft door spaarbank-eigenaars, die in 1983 de vrijheid kregen om zelf hun beleggingen te kiezen; en door de junk bond-markt, in stand gehouden door tovenaar Michael Milken die nu vecht om uit de gevangenis te blijven. Beschouwd naar traditionele kredietnormen hadden dergelijke beleggingen nooit mogen plaatsvinden en ze gingen dus failliet.

Projectontwikkelaar Robert Campeau, casino- en hoteleigenaar Donald Trump, en talloze leegstaande nieuwbouwwijken in Texas zijn de illustraties ervan.

Consumenten gaven meer uit dan normaal, gesterkt door de stijging van de huizenprijzen (die tweede hypotheken voor veel gezinnen mogelijk maakte) en creatieve banken. Die stimulans van de economie is verdwenen nu Amerikanen onzeker worden gemaakt door spaarbankencrises, dalende huizenprijzen, belastingverhogingen en dalende aandelenkoersen.

    • Michiel Bicker Caarten