USA

Wie door de Verenigde Staten wil reizen zonder een Let's Go op zak, is of bijzonder rijk of bijzonder onverstandig. Let's Go USA bevat ruim 800 dikbedrukte bladzijden tsjokvol werkelijk nuttige informatie en weegt iets meer dan een pond: licht genoeg voor elke rugzak of koffer.

De serie Let's Go budget-reisgidsen werd dertig jaar geleden opgezet door een studentenvereniging van de Amerikaanse Harvard Universiteit, die haar vakantiehoudende leden een 20-pagina's tellend pamfletje met handige tips voor onderweg placht mee te geven. Binnen enkele jaren werd dit stenciltje door de reislustige studenten met commentaar en supplementen aangevuld tot een van de eerste volwaardige low-budget reisgidsen. Let's Go reisgidsen zijn er nu niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor diverse Europese landen, Israel en Egypte, en Mexico. Elk jaar trekken meer dan 150 studenten er zeven weken met een minimaal budget op uit om een nieuwe serie reisgidsen samen te stellen. Dit betekent bijvoorbeeld dat men in tegenstelling tot vele andere reisgidsen bij de Let's Go nooit verouderde openingstijden van musea zal aantreffen. Bovendien is Let's Go de meest volledige en eerlijke reisgids die ik ken; alles staat erin: goedkope maar leuke hotelletjes, betaalbare restaurants en een compleet overzicht van bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden, alles overzichtelijk gerangschikt en in de meest sappige Amerikaanse stijl neergeschreven (New York: ' In the elegant old department stores such as Gucci's, Saks, Bergdorf's, and Bonwit Teller, all on Fifth Avenue in the fifties, the price of an umbrella may be twice the cost of your vacation, but the ambiance is free.') Wie met de budgetgids van Let's Go dollars heeft bespaart, kan die direct weer uitgeven in de eetgelegenheden die Seymour Britchky heeft uitgezocht in zijn boek The Restaurants of New York. 1990. Britchky beschrijft ruim 200 restaurants in New York, en categoriseert die op grond van hun specialiteit (van Amerikaanse steaks tot 'cuisine belge'), naar kwaliteit, prijs, en wijk. Britchky is een uitstekend culinair journalist en zijn boek maakt de keuze uit de duizenden New Yorkse restaurants een stuk gemakkelijker. Intrigerend is het zevental eetgelegenheden dat Britchky heeft ondergebracht in de categorie 'Bring your own wines (or whatever)'. In deze restaurants staat het de gasten vrij hun eigen wijn (or whatever) mee te nemen; vaak geeft Britchky ook nog aan waar de dichtstbijzijnde slijter is te vinden.

    • Pan Books 1990
    • Fl. 32
    • Fl. 38
    • Schuster 1990