Sceptische reacties in Washington; Irak: terugtrekken legerbegint zondag

BAGDAD, 4 aug. Irak heeft gisteren gezegd dat het zijn troepen met ingang van zondag uit Koeweit zal terugtrekken, indien de toestand dit toelaat. In Washington en bij de Arabische Liga in Kairo is met scepsis op de mededeling uit Bagdad gereageerd.

Volgens de Verenigde Staten staan de Iraakse troepen in Koeweit op een paar kilometer van de grens met Saoedi-Arabie. Bewoners van de grensstreek aan de Saoedische zijde hebben dit bevestigd in telefonische vraaggesprekken met het Amerikaanse persbureau AP. Volgens hen stonden de Irakezen aan de grens, maar trokken zij zich een kilometer terug toen Saoedische grenspatrouilles hen wegzonden. De Irakezen hebben nu controleposten aan de Koeweitse kant ingericht.

In Bagdad kwam de Revolutionaire Commando Raad (RCR) gisteravond met een communique waarin de terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit werd aangekondigd. 'Overeenkomstig de verklaring van de RCR gisteren en de missie van onze heldhaftige strijdkrachten en overeenkomstig een afspraak met de vrije, voorlopige regering van Koeweit is er een plan tot stand gekomen dat voorziet in de terugtrekking van onze strijdkrachten volgens een tijdschema vanaf zondag 5 augustus, tenzij zich factoren voordoen die de veiligheid van Koeweit en Irak zouden bedreigen', aldus het communique. Herstel van het bewind van de naar Saoedi-Arabie gevluchte emir van Koeweit, Jaber al-Ahmed al-Sabah, sloot de RCR echter uit.

Eerder gisteravond meldde het Britse persbureau Reuter op gezag van een hoge Saoedische regeringsfunctionaris dat de Iraakse president, Saddam Hussein, morgen in Jeddah de 'mini-top' van Arabische staatshoofden zal bijwonen. De tweede man van het Iraakse bewind, Izzat Ibrahim, is gisteren al naar Saoedi-Arabie gereisd. (Reuter, AP)