Ramsj

Gerda Smits: Vormleer Paperback, Bert Bakker 1986, van fl. 39,90 voor fl. 12,50. De Verbeelding, Amsterdam.

Met talloze voorbeelden ontleend aan de waarnemingspsychologie en de neurofysiologie, beschrijft Gerda Smits - hoogleraar theoretische vormleer aan de TU te Delft - de werking van beide menselijke hersenhelften, toegespitst op het (onbewust) gebruiken van vormen en beelden. De lezer wordt nauw bij het verhaal betrokken via opdrachten en 'beelddenk-experimenten' als de volgende: een piloot vliegt honderd kilometer naar het zuiden, daarna honderd kilometer naar het oosten en ten slotte honderd kilometer naar het noorden. Tot zijn verbazing bevindt hij zich weer op zijn uitgangspunt. Waarvandaan op de wereldbol vertrok hij? (drie oplossingen).

J. L. Locher, C. H. A. Broos: The world of M. C. Escher Gebonden, Abradale 1988, fl. 39,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht.

Als geen andere kunstenaar heeft de graficus Escher zich bezig gehouden met vormen, in het bijzonder de bedrieglijkheid van geometrische vormen voor het menselijk oog. Of het nu ridders zijn die eeuwig voortsjokken over de trappen van hun kasteel, een waterval die zichzelf instandhoudt, of wespen en vissen die naadloos in elkaar overgaan, altijd ligt er bij nader inzien wel een kunstig vertekend perspectief aan ten grondslag. De Amerikaanse uitgave van Lochers befaamde boek uit 1971, met bijbehorende catalogus van Eschers werk.

John Bailie en Moyna Kitchin: The essential guide to english usage Gebonden, Chancellor 1988, fl. 12,90.

Boekhandelaren aangesloten bij de Icov. Informatie: 01720-37231. Niet alleen aandacht voor grammatica en spelling in deze handige, alfabetisch geordende gids, maar ook voor stijlfiguren en de juiste betekenis van woorden. Gebruik nooit klakkeloos woorden met een nieuwe, modieuze betekenis, zo waarschuwen de auteurs streng. Schrijf nooit 'accomodation' als je een gewoon huis bedoelt, wees niet 'allergic' voor iets anders dan stoffen, en als je iets te ingewikkeld of onpraktisch vindt, houd je dan verre van het woord 'academic'. En moet je per se het cliche 'bottleneck' gebruiken, laat die flessenhals dan in geen geval groter of erger worden, verbeteren, afnemen of genezen.

Triang-toys: catalogus 1937/38Gebonden, New Cavendish Books 1988, fl. 27,50. Icob.

De broers Walter, George en Arthur Lines bouwden voor de Tweede Wereldoorlog een machtig speelgoed-imperium op: Triang-toys ('for girls and boys'), gevestigd in Londen. Dit boek bevat de facsimile-uitgave van een van de weinige bewaard gebleven catalogi. Veel mooi speelgoed, van eenvoudige bouwdozen tot poppenhuizen zo groot als een schuur. Hoewel de tijd van laserkanonnen en ghostpoppers nog ver in de toekomst lag, had men toch al een trotse voorloper op de markt: de 'big bang aerial torpedo', waarvan het onderschrift onheilspellend zegt: ' Can be thrown at any object with realistic effects.'

Roots + Turns: 20th century photography in the Netherlands Paperback, SDU 1988, van fl. 69,90 voor fl. 24,50. De Verbeelding.

Een fraai verzorgd boek, bedoeld om de Nederlandse fotografie in het buitenland bekendheid te geven. Na een heldere inleiding wordt werk getoond van zesentwintig fotografen. Enkele namen: Oorthuys (oorlogfoto's), Zwart en Schuitema (voorwerpen, industriele produkten), Coppens (gegroefde Brabantse boeren), Wessing (politiek geweld), en Willem Witsen met zijn onderwerp bij uitstek: de verlopen, door drankzucht verteerde Willem Kloos.

Charles Gallenkamp (ed.): Maya, treasures of an ancient civilization Paperback, Abrams 1985, van fl. 78,-- voor fl. 37,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag. Informatie: 070-3658226.

In 1985 werd in Albuquerque (New Mexico) een grote expositie gehouden van Maya-kunst afkomstig uit Mexico en Guatemala. De catalogus mag er zijn: tal van achtergrondartikelen, en goede foto's voorzien van grondig commentaar. De authenticiteit van Maya-kunst wil nog wel eens een probleem opleveren: vlak voor de opening van de expositie werden er nog snel vier voorwerpen teruggetrokken omdat het vervalsingen bleken te zijn. Ze staan nog wel in de catalogus en zien er prachtig uit.

    • Henk Lagerwaard