Plan Nigeria tot ingrijpen burgeroorlog in Liberia

LAGOS/MONROVIA, 4 aug. Nigeria en andere Westafrikaanse landen bereiden zich voor op een mogelijk militair ingrijpen in Liberia om de daar door de burgeroorlog bekneld geraakte burgers te redden. De Nigeriaanse staatsradio heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Een Nigeriaanse regeringsbron bevestigde de plannen van het land om in te grijpen. Drie marineschepen zijn in gereedheid gebracht om Nigeriaanse burgers te evacueren.

Deze schepen hebben tot nu toe niet mogen aanleggen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, maar volgens de bron 'hebben we nu de strijdende partijen laten weten dat we eraan komen en dat we een onmiddellijk staakt-het-vuren willen'.

Hoewel het belangrijkste doel de evacuatie van de Nigeriaanse burgers is, wil Lagos ook het conflict beteugelen.

Intussen wordt vanuit de Liberiaanse hoofdstad opnieuw hevige strijd gemeld tussen regeringsgezinde troepen en rebellen onder leiding van Prince Johnson. Er zou van straat tot straat worden gevochten in Monrovia. Het centrum van de stad wordt bestookt met raketten. Vooral rondom het ministerie van defensie wordt door beide partijen fel slag geleverd. (Reuter)