Melk met minder bacterien

Gepasteuriseerde melk smaakt goed maar bederft snel omdat alleen de ziekteverwekkende bacterien aan pasteuriseren te gronde gaan. Veel andere micro-organismen overleven de behandeling. Gesteriliseerde melk is praktisch onbeperkt goed te houden maar al voor het bederf ondrinkbaar.

De Zweedse onderneming Alfa-Laval heeft een methode gevonden om melk beter houdbaar te maken zonder dat de smaak daar onder lijdt. Alfa-Laval ontwikkelde, samen met het Franse Societe des Ceramiques Techniques, een keramisch filter met porien van 0,2 micron diameter dat bij filtratie 99,6 procent van de bacterien uit de melk tegenhoudt. Om te voorkomen dat tegelijk erg veel van de grote vetbolletjes en eiwitten uit de melk worden tegengehouden wordt het filter voor 'cross-flow' filtratie gebruikt. Daarbij stroomt de melk met hoge snelheid langs het membraan waarbij voortdurend zowel permeaat als retentaat wordt afgevoerd. (Retentaat is de melkfractie die door het membraan wordt tegengehouden, wat er door gaat heet permeaat of filtraat.) Wordt nu het retentaat (waarin zich bacterien en in mindere mate vet en eiwitten ophopen) gesteriliseerd en vermengd met het permeaat dan is het mengsel na pasteurisatie 50 procent langer houdbaar dan gewone gepasteuriseerde melk zonder dat de vieze kooksmaak optreedt.

    • I2 Procestechnologie