Meerderheid in Arabische Liga veroordeelt invasie

KAIRO, 4 aug. De Arabische Liga heeft gisteren de invasie van Koeweit veroordeeld en Irak opgeroepen zich terug te trekken uit de bezette gebieden. Tijdens een topconferentie van Arabische leiders moeten daarna de geschillen tusen beide partijen op vreedzame wijze worden opgelost. Naar alle waarschijnlijkheid wordt morgen in de Saoedische stad Jeddah al een 'mini-top' gehouden waaraan in ieder geval de staatshoofden van Egypte, Jordanie, Jemen en het gastland zouden deelnemen. Volgens sommige bronnen zou ook de Iraakse president, Saddam Hussein, van plan zijn naar Jeddah te komen. In dat geval zal de emir van Koeweit, die in Saoedi-Arabie verblijft, niet bij het gesprek aanwezig zijn. De regering van Koeweit is niet bereid met de agressor aan een tafel te gaan zitten, zei gisteren in Kairo een vertegenwoordiger van het staatshoofd.

De resolutie van de Arabische Liga kwam gisteren na twee dagen van moeizame beraadslagingen tot stand in een bijna vijf uur durende slotzitting. Terwijl in de hal van het hotel waar werd vergaderd bijna tweeduizend Koeweiti's schreeuwend, zingend en vooral huilend uiting gaven aan hun gevoelens, bleken de vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap het uiteindelijk toch niet eens te kunnen worden over een standpunt dat door iedereen kon worden gedeeld.

Van de 21 leden van de Liga (twintig staten plus de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO) gingen er zes uiteindelijk niet akkoord met een veroordeling van de invasie. Naast Irak waren dat: de PLO, Jordanie, Mauretanie, Jemen en Soedan. Libie was bij de vergadering niet aanwezig.

Pag.5: Vervolg

    • H. M. van den Brink