Deel van Rivoli Rotterdam wordt half augustus gesloten

ROTTERDAM, 4 aug. De festivalhal van het Rotterdamse lunapark Rivoli gaat 12 augustus dicht. Daarmee lijkt definitief het doek te vallen voor de laatste overgebleven grote publieksattractie van de viering van het 650-jarig bestaan van Rotterdam.

Het besluit de hal te sluiten is genomen door de Britse firma Leisure Tec dat per 1 juli de exploitatie van de hal over heeft genomen van de gemeente. Die overname maakte deel uit van een reddingsplan waar Rotterdam eind juni 975.000 gulden voor uittrok. Rivoli trekt nog steeds weinig bezoekers, volgens de organisatoren mede door het warme weer. Volgens de woordvoerder van burgemeester Peper is het nog te vroeg om te spreken van een fiasco. De komende dagen wordt nog geadverteerd voor het kermispark.

In de hal werden 's avonds verschillende festiviteiten gehouden, maar Leisure Tec ziet geen kans meer de hal zonder verlies te exploiteren. Met sluiting wordt gewacht tot na de net begonnen Osaka-week, omdat de Japanse stad in zijn presentatie veel geld heeft gestoken.

Volgens I. Janvier van bureau De Kermisgids, een van de organisatoren van Rivoli, hebben veel kermisexploitanten al laten weten dat zij ook half augustus vertrekken, hoewel Rivoli tot 23 oktober zou duren. In de contracten die de exploitanten met Janvier hebben afgesloten is weliswaar een clausule opgenomen dat zij bij voortijdig vertrek een boete van duizend gulden per dag moeten betalen, 'maar nu het concept uit elkaar gevallen is, kan ik ze niet meer tegenhouden', stelt Janvier.

Woordvoerder B. Kulpe van de kermisexploitanten reageerde woedend op de aangekondigde sluiting van de festivalhal. 'Wij hebben niet de kans gehad te profiteren van het pas ingezette promotie-offensief.'

Kulpe wil proberen de kermis in stand te houden, maar daarover zijn de exploitanten volgens hem sterk verdeeld.