Zorgen voor dieren 2

Ik heb altijd nog beloofd een vervolg te schrijven op Zorgen voor dieren 1. Ik zou het liefst de dieren los laten in de natuur, maar we hebben nu eenmaal een dierentuin, Artis (al honderd twee en vijftig jaar lang!). Als dierentuin moet je dan wel de dieren een stukje geven waar ze in leven, dat zie je bij de steenbok met zijn rots. Zo had de Artis-rondleider een verhaal over de hyena's, dat ze anders zijn dan de mensen denken. Zij bespringen niet een prooi zoals de leeuw, maar zij ruimen eerder de resten van de leeuw op. Van de zebra laat hij alleen de hoeven of van de gnoe alleen de horens achter, dat is wat je noemt opgeruimd staat netjes. Bij het aquarium kwamen we echt achter de schermen en in de catacombes (moeilijk woord he) wordt het water schoon gemaakt. Al het water wat in het aquarium en in de catacombes loopt is om precies te zijn 400.000 liter zoet- en 600.000 liter zeewater, dat is 1000,000 liter water! Soms wordt er nog zo'n 30.000 liter uit de Golf van Biskaje gehaald (die golf ligt in Spanje); dat moet nog wel gezuiverd worden.

In het aquarium leeft nog de oudste bewoner van Artis, Peter de soepschildpad. Hij weegt 300 kilo, hij heeft krachtige roeipoten waarmee hij zich snel kan voortbewegen. Het grappige is dat hij (zoals alle andere schildpadden wel kunnen) zijn kop niet naar binnen kan trekken, maar dat is juist goed om snel door het water te zoefen net als een torpedo. De meest gevreesde bewoner van het aquarium en ook wel de mooiste vis is de gestreepte koraalduivel. Hij kan zich op twee manieren verdedigen: ten eerste met zijn schrikwekkende pakje gestreept als een zebra. Ten tweede met zijn giftige stekels, 18 in totaal. Als een visser zijn netten ophaalt en er zit een koraalduivel tussen, gooit de visser liever de hele vangst over boord dan met de koraalduivel in aanraking te komen.

Als ik dit zo zie, komt er nog een Zorgen voor dieren 3.

    • Willem-Jurphaas van Rietschoten