Verkiezingen in Duitsland mogelijk al op 14 oktober

BERLIJN, 3 aug. De Oostduitse premier, Lothar de Maiziere, heeft vandaag opgeroepen de verkiezingen in de twee Duitslanden met zes weken te vervroegen. Ze zouden nu op 14 oktober moeten worden gehouden, de dag dat er in de DDR verkiezingen zijn voor de nieuw te vormen vijf Oostduitse deelstaten. Uitvoering van De Maizieres plan zou inhouden dat de twee Duitse staten zich nog voor 14 oktober zouden verenigen.

Volgens de premier heeft de Westduitse bondskanselier, Helmut Kohl, zijn voorstel 'gunstig ontvangen'. En later zei ook een woordvoerder in Bonn dat de Westduitse regering De Maizieres plan verwelkomt. Een officieel antwoord volgt later op de dag. Afgelopen dinsdag sprak De Maiziere met Kohl in diens Oostenrijkse vakantieverblijf. De oproep van De Maiziere komt een dag nadat de twee Duitslanden een verdrag tekenden over de eerste vrije verkiezingen in bijna zestig jaar in een verenigd Duitsland. De verkiezingen waren aanvankelijk voorzien voor 2 december. De Maiziere zei dat zijn voorstel was ingegeven door redenen van 'politieke duidelijkheid en economische zekerheid'.

(DPA/Reuter)