Spoedoverleg van EG-landen over Koeweit

ROME, 3 aug. De lidstaten van de Europese Gemeenschap zullen morgen op hoog ambtelijk niveau in Rome in spoedzitting bijeenkomen om de Iraakse invasie van Koeweit te bespreken en eventuele maatregelen tegen Irak voor te bereiden. Dat heeft een officiele Italiaanse woordvoerder gisteren bekendgemaakt. Italie bekleedt op dit moment het voorzitterschap van de raad van EG-regeringsleiders. De bijeenkomst zal op het niveau van directeuren-generaal politieke zaken worden gehouden. De voorstellen van dit 'Politieke Comite' zullen later worden voorgelegd aan de ministers van buitenlandse zaken, die het definitieve besluit nemen.

In een gezamenlijke verklaring, die gistermiddag tegelijkertijd in Rome en Brussel werd verspreid, hebben de EG-landen de Iraakse invasie van Koeweit 'krachtig veroordeeld' als 'een onaanvaarbare manier om een internationaal conflict op te lossen'. De invasie betekent 'niet alleen een vijandige daad jegens een buurland, maar ook een ernstige bedreiging voor de vrede en stabiliteit in de regio'.

De EG vraagt 'de onmiddellijke terugtrekking' van de troepen van Bagdad. West-Duitsland, Groot-Brittannie en Frankrijk, hebben bekendgemaakt in navolging van de Verenigde Staten de bezittingen van Koeweit te bevriezen om te voorkomen dat deze in handen vallen van Irak. Frankrijk heeft daarnaast de Iraakse bezittingen bevroren, zo maakte minister van buitenlandse zaken Dumas bekend. Irak heeft volgens de Britse minister van buitenlandse zaken, Hurd, vrijwel geen bezittingen in Groot-Brittannie. Ook Belgie zal volgens een bron van het ministerie van buitenlandse zaken in Brussel de bezittingen van Koeweit bevriezen.[Nederland bestudeert nog de juridische aspecten van een dergelijke maatregel, zo maakte een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag bekend. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft in de Iraakse bezetting van Koeweit nog geen aanleiding gezien zijn vakantie in Kenia te onderbreken. Minister Andriessen van economische zaken neemt zijn functie nu waar.]Het Farnesina, het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken, heeft een verklaring uitgegeven waarin de invasie 'volledig en zonder reserve' wordt veroordeeld. Het Italiaanse kabinet zou vandaag overleggen over mogelijke bevriezing van de tegoeden van Irak en Koeweit in Italie. Omstreeks het middaguur was nog geen besluit hierover bekend. Italie was tot nu toe na Frankrijk de beste bondgenoot van Irak binnen de Europese Gemeenschap. Onlangs werd een akkoord bereikt over een slepend conflict aangaande de leverantie van elf schepen voor de Iraakse marine, die eerder door de oorlog tussen Iran en Irak was geblokkeerd. Ook over de exportkredieten ter waarde van ongeveer drie miljard dollar die waren verleend door een Amerikaans filiaal van de Banca Nazionale del Lavoro (BNL) was in januari een akkoord bereikt. De kredieten waren verleend zonder dat de top ervan wist en de BNL kwam hierdoor in ernstige problemen. De bank maakt zich er nu grote zorgen over: Irak heeft van de exportkredieten slechts 300 miljoen dollar terugbetaald. De BNL heeft nog een vordering op Bagdad van 2,7 miljard dollar. In Italie bestaat ook grote bezorgdheid over de gevolgen van het conflict voor de olieprijs. Het land heeft nauwelijks eigen energiebronnen, en bij een constante dollarkoers zou iedere dollar prijsverhoging neerkomen op een uitgave van 155 miljoen gulden extra per maand.

    • Marc Leijendekker