Spanning over sanctiebeleid EG

ROTTERDAM, 3 aug. Met grote spanning en wrevel over de trage reactie van de Europese Gemeenschap wordt in Washington en Londen afgewacht of de Europese partners morgen tot eensgezinde sancties tegen Irak zullen besluiten.

Gistermiddag kwam het verzoek van de Amerikaanse president Bush om tegoeden en bezittingen van Irak en Koeweit te blokkeren bij de Europese regeringen binnen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk reageerden direct met vergaande maatregelen en vanochtend kondigden ook West-Duitsland en Japan economische sancties aan. Alleen een internationale boycot van Iraakse olie en een stilleggen van alle handel met dat land zou voldoende effectief zijn om de Iraakse president Saddam Hussein tot een terugtocht uit Koeweit te bewegen. Maar de Nederlandse minister Andriessen, die waarneemt voor zijn collega's die met vakantie zijn, zei gisteren in een commentaar voor de nieuwsrubriek van RTL-Veronique niet te geloven dat de EG-landen tot een olieboycot zullen besluiten.

Bush en de Britse premier Thatcher oefenen druk uit op de Europese bondgenoten om snel gecoordineerde sancties af te kondigen. Maar de EG-landen beraden zich daarover pas morgen in Brussel, in een vergadering van directeuren-generaal politieke zaken. In diverse Europese hoofdsteden werd vanmorgen nog gestudeerd op de juridische implicaties. 'Als er maar een lidstaat zich met de nationale wetgeving in de hand verzet, krijg je verschillende sancties en wordt een gecoordineerd EG-beleid ontkracht', viel op een Haags departement te beluisteren.

De bevriezing van de Koeweitse activa, vooralsnog door de VS, Groot-Brittannie en Frankrijk betekent in de ogen van Washington een goed begin van de nodige druk op Saddam Hussein, want zo'n 100 van de 117 miljard dollar reserves van Koeweit zijn belegd in OESO-landen.