Schrik om Koeweit

Bij de Amerikaanse invasie in Panama, eind vorig jaar, probeerden de internationale persagentschappen de wereld van minuut tot minuut te voorzien van het precieze aantal doden. Tijdens de Iraakse invasie van Koeweit krijgt de wereld meer te horen over olieprijzen dan over slachtoffers.

Maar niet alleen op de oliemarkt was er paniek.

Op de beurs was profiterend Koninklijke Olie met een omzet van 500 miljoen gulden niet het meest verhandelde fonds. Die eer was weggelegd voor Robeco dat met een omzet van (dubbelgeteld) 814 miljoen gulden veertig procent van de hele aandelen-omzet in Amsterdam in beslag nam. Een grote partij verkocht voor meer dan 400 miljoen gulden Robeco-aandelen. Robeco kocht die ruim vier miljoen aandelen in. Daartoe houdt het fonds zo'n tien procent van het totale vermogen van 11,5 miljard kasgeld achter de hand.

Die schrikreactie van een belegger is een teken aan de wand. Ook door z'n omvang. Vorig jaar nam het aantal uitstaande Robeco-aandelen per saldo maar met 530.000 stuks toe, het jaar daarvoor daalde het aantal uitstaande aandelen met een miljoen. Er kwam dus al weinig nieuw geld in aandelenbeleggingen. Het jaar is nog niet voorbij. Maar als een grote belegger Robeco al te riskant vindt als de olieprijs stijgt, zal er weinig vertrouwen bestaan in de beurs als geheel.

Beslag

Nederland is opvallend traag met het leggen van beslag op Koeweitse bezittingen, hoewel hier veel van die bezittingen gelokaliseerd zijn. Maar Economische Zaken onder leiding van een voormalig topman van Van Leer een olievaten-fabrikant, groot geworden in het voetspoor van de Shell zegt niet zeker te zijn te beschikken over de nodige juridische middelen.

Akzo

De koers van Akzo daalde gisteren met 4,5 procent terwijl de CBS-beursindex algemeen (exclusief Koninklijke Olie) ruim anderhalf procent moest prijsgeven. Blijkbaar waren beleggers toch teleurgesteld over Akzo's cijfers, hoewel de resultaten van internationale chemieconcerns een waarschuwing hadden moeten zijn.

Akzo doet het in verhouding niet slecht. De pharma-groep draait uitstekend. Akzo's eeuwige probleem de vezels lijkt in Nederland en Duitsland redelijk onder controle, alleen loopt die produktie nu in Spanje weer niet goed. In de vinylchloride versterkt Akzo zijn positie samen met Shell. In de verf is Akzo nu internationaal sterk, maar hier zit de markt tegen. Ook de tegenvallers in Brazilie lijken de prijs die het concern moet betalen voor haar positie in die markt.

Beleggers zijn er wel van overtuigd dan Akzo's strategische positie inmiddels is versterkt. Na (hoogconjuncturele) jaren wachten willen ze nu ook het rendement van die herpositionering zien. Akzo's topman Loudon heeft dat ook toegezegd. De koersdaling gisteren is vooral te zien als een signaal van het ongeduld van beleggers.

Verzekeraar

Het lijkt een spelletje risk. Iedereen dacht dat Europa's grootste verzekeraar, Allianz, al z'n legertjes had ingezet op het Oostfront. Maar plots verzekert Allianz zich van een positie in de Verenigde Staten via de overneming van het roemruchte Fireman's Fund. Een grote verzekeraar, nummer 15 in de wereld, waar ooit American Express zijn vingers aan brandde.

In de internationale verzekeringswereld vraagt iedereen zich nu af of Allianz misschien te veel betaalde voor Fireman's Fund. Maar de Nederlandse verzekeraars die al langer in de VS zitten, zullen opgelucht zijn. Er was immers altijd het risico dat Allianz via de omweg van een bod op een Nederlandse maatschappij een positie in de VS zou verwerven.