Renesse wil voor groep jongens verblijfsverbod

ZIERIKZEE, 3 aug. De rijkspolitie op Schouwen-Duiveland wil een verblijfsverbod voor een groep van ongeveer dertig jongeren, die onder invloed van drank en drugs met enige regelmaat de openbare orde verstoort in de badplaats Renesse. De jongens, in leeftijd om en nabij de twintig, maken zich schuldig aan pesterijen, bedreigingen en mishandeling en worden meer dan eens aangehouden. In veel gevallen wordt een schikking aangeboden en bij ernstige zaken snelrecht toegepast. Een probleem is dat de strafbare feiten niet al te ernstig zijn, maar wel grote invloed hebben op het dagelijks leven in Renesse. Adjudant G. M. P. Lenselink van het rayonbureau in Zierikzee: 'Als die groep op straat komt, verandert meteen de sfeer.'

Gezien de opeenstapeling van delicten zou het wenselijk zijn de aanstichters te weren uit de badplaats zodra zij opnieuw worden aangehouden. De officier van justitie in Middelburg sluit de mogelijkheid van een verblijfsverbod niet uit. Lenselink: 'Als een voorwaardelijke straf wordt gecombineerd met een dergelijk verbod, kunnen we iemand die zich toch hier vertoont, oppakken en dan is hij toch van de straat.' De jongeren, afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht, Barendrecht, Vlaardingen en Schiedam, zijn geregelde bezoekers. Deze week werden er vier aangehouden wegens diefstal en vernieling van tenten op een kampeerterrein. Een vast patroon is dat een van de jongens een vakantieganger lastigvalt, waarna, als daar bezwaar tegen wordt gemaakt, andere leden van de groep te hulp schieten en er wordt geslagen. In een woonkern als Renesse met nog geen tweeduizend inwoners en in de zomer tienduizend gasten, is het gevaar groot dat meer vakantiegangers zich ermee gaan bemoeien, waarop een knokpartij uitmondt in een grootscheeps gevecht. Volgens Lenselink is er de politie veel aan gelegen escalatie te voorkomen.