Prijs benzine stijgt maandag drie cent

ROTTERDAM, 3 aug. Shell verhoogt met ingang van maandag de prijs voor benzine, diesel en andere olieprodukten met drie cent per liter. De maatschappij zegt rekening te houden met een verdere prijsverhoging.

De prijs voor ruwe olie op de termijnmarkt in Londen is vanochtend ondanks enorme voorraden opnieuw gestegen naar 23 dollar per vat van 159 liter, na een daling met 80 dollarcent gistermiddag.

De handelaren in Rotterdam verwachten vandaag nog een verdere stijging, mede naar aanleiding van geruchten over Iraakse bombardementen op olie-installaties in het zuiden van Koeweit.

Gisteren werd zowel in Londen als in New York een record-omzet in de oliehandel geboekt. In Londen werd twee maal de wereldproduktie van een dag (exclusief die van de communistische landen) omgezet en in New York zelf drie maal.

Goud en dollar stegen gisteren scherp in reactie op de crisis in Koeweit. De beurs van Tokio is vanmorgen 2,4 procent gedaald na een daling van 1,2 procent op Wall Street. Het Damrak daalde vanmorgen licht.

Een daling van het goud en de dollar vanmorgen wezen er op dat de handelaren weer iets vertrouwen in de situatie kregen. Goud en de dollar zijn traditioneel gevraagde beleggingen in onzekere situaties. Maar vanmorgen zakte de dollar weer onder de magische grens van 1,8 gulden en noteerde rond het middaguur 1,7945 gulden.

Het goud verloor een paar dollar en stond rond het middaguur op 375 dollar per ounce (31,1 gram). In de jaren zeventig veroorzaakte een scherpe stijging van de olieprijs tweemaal een economische crisis over de gehele wereld met miljoenen werklozen als gevolg.