Pakhoed profiteert van duurdere olie

ROTTERDAM, 3 aug. Beleggers trokken zich vandaag opnieuw terug uit Japanse aandelen, maar ook Europese en Amerikaanse aandelen waren uit de gratie, nu Irak de olie-stroom uit Koeweit daadwerkelijk lijkt te stoppen.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs kon zich vanochtend niet herstellen van de sterke daling gisteren. De CBS-stemmingsindex was na ruim een uur handelen al een half punt verder gezakt tot 116,70. Volgens een handelaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar het weekend om zo de wonden te likken en de ontwikkelingen in de Golf-regio af te wachten. 'Het is hier nu doodstil met wat aanbod maar geen vraag. Als je duizend stukken wil verhandelen, dan springt de markt'. Over het algemeen kon de schade onder de hoofdfondsen beperkt worden gehouden. Maar zelfs koploper van gisteren, Koninklijke Olie, moest fl. 1,30 inleveren op fl. 153,40 door winstnemingen. Pakhoed, de andere uitschieter van gisteren was daarentegen gevraagd door de voortdurende onrust op de oliemarkten. Beleggers redeneerden dat de vraag naar opslagcapaciteit nog meer zal stijgen. Pakhoed zette deze verwachtingen om in een stijging van maar liefst fl. 5,50 op fl. 225. De andere havenfondsen profiteerden niet van het oorlogsgedonder. Internatio ging fl. 1,80 onderuit op fl. 84. VOC gaf maar een dubbeltje af op fl. 43,50. Nedlloyd stond twee dubbeltjes in de min op fl. 71,30. Ook de chemiesector bleef na de tegenvallende resultaten van Akzo op donderdag in de negatieve belangstelling staan. Akzo moest in het eerste uur van de handel fl. 0,80 inleveren op fl. 109,50. Het Limburgse chemieconcern DSM kon procentueel gezien de neergang wat afremmen. Toch moest ook dit concern verlies accepteren en wel fl. 0,50 op fl. 103,40. Beleggers kijken met enige vrees naar de publikatie van de tweede-kwartaalcijfers op 14 augustus.

De twee cent lagere dollar had ook een negatief effect op de resterende internationals. Vooral Philips zakte verder weg naar fl. 26,20 en noteerde zo een verlies van vier dubbeltjes. Unilever gaf fl. 0,70 af op fl. 156,20. KLM ging niet meer zo sterk naar beneden als donderdag, maar moest toch nog fl. 0,10 afstaan op fl. 29,20. Het verzekeringsfonds Aegon daalde fl. 1,50 tot fl. 123. Amev verloor fl. 0,10 op fl. 55,60. Elsevier noteerde na ruim een uur handelen fl. 93,40, een verlies van fl. 1,30. Wolters Kluwer ging fl. 0,30 omlaag naarf 52,70. Heineken, Hoogovens en Ahold boekten in deze zwakke markt toch nog een winstje van een dubbeltje. De obligatiekoersen bleven door de groeiende inflatie-angst onder druk staan. De noteringen gingen gemiddeld 0,2 punt omlaag.

Op een doodstille lokale markt was het beeld niet anders. HBG verloor fl. 3 op fl. 190. Baggeronderneming Boskalis daalde fl. 0,40 tot fl. 18,90. Bols boekte een verlies van fl. 0,50 op fl. 188,50. Nutricia ging fl. 3 omlaag naar fl. 94. Palthe gaf fl. 2 af op fl. 76. Kas-Associatie was een uitzondering met een winst van fl. 0,50 op fl. 39,50. HES Beheer op de parallelmarkt ging fl. 2 achteruit op fl. 277,50. Weweler noteerde met fl. 74,70 een daling van fl. 1,30. TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde op de beurs van Tokio verloor per saldo 729,43 punten oftwel 2,41 procent en sloot op 29.515,76. Gisteren was de Nikkei al bijna 593 punten kwijt geraakt.

Handelaren weten de neergang uitsluitend aan de Irak/Koeweit zaak, maar er leken ook technische zaken te spelen. Vroeg in de ochtend stond de Nikkei immers op 600 punten verlies, maar voor het middaguur was de strop teruggebracht tot de helft. Pas in de laatste 30 minuten van de handel zorgde arbitrage tussen termijnkoersen een actuele koersen voor de diepe koersval. NEW YORK. Terwijl de Iraakse tanksdoor de straten van Koeweit denderden deed op de beurs van Wall Street de vrees voor dure olie en hoge inflatie de koersen van aandelen en obligaties gisteravond inzakken. Koeweit neemt immers maar 2,2 procent van de olie-invoer van de Verenigde Staten voor zijn rekening.

Maar de stroppen bleven beperkt. Het Dow Jones-gemiddelde verloor 34,66 punten en sloot op 2864,60. De omzet kwam uit op een zeer fors totaal van 251 miljoen aandelen tegen 176 miljoen op woensdag.

De aandelen in de transportsector, die gevoelig zijn voor de brandstofprijzen, hadden het meest te lijden. De oliefondsen daarentegen boekten forse koerswinsten en hielden de daling van de Dow Jones binnen de perken.