Moskou zet leger in bij graanoogst

MOSKOU, 3 aug. De Sovjet-regering zet tienduizenden soldaten in om de graanoogst binnen te halen die wordt geschat op een record van 260 miljoen ton. Ook is 10 tot 15 procent van het civiele wagenpark en zelfs de KGB ingezet om de oogst zo groot mogelijk te maken. Dat meldt het persbureau TASS. Per dag verliest de Sovjet-Unie twee miljoen ton graan doordat niet snel genoeg kan worden geoogst. Er is gebrek aan brandstof voor de oogstmachines en een tekort aan opslagruimte. Al zeventig legerbataljons met 35.000 vrachtwagen zijn naar de collectieve boederijen gestuurd om te helpen. Nog eens 10.000 vrachtwagens zijn onderweg, meldt TASS. Ook de KGB moet mankracht en materiaal leveren om bij de oogst te helpen.

In regeringskringen is er op aangedrongen de noodtoestand uit te roepen, maar premier Ryzjkov heeft dat geweigerd.

Deze week kregen de Sovjet-bugers voor het eerst te horen dat hun land goud en diamanten moet verkopen aan het buitenland om aan harde valuta te komen waarmee de invoer van buitenlands, vooral Amerikaans graan, kan worden betaald. Doordat de Sovjet-Unie de Amerikaanse graanboeren niet meer op tijd kan betalen, zijn verschepingen uit de VS stopgezet.

Elk jaar gaan zo'n 30 procent van de graanoogst in de Sovjet-Unie verloren. Het tekort werd steeds aangevuld met import. Dat is nu een stuk lastiger omdat Moskou over te weinig harde valuta beschikt.

Vorige week werd bekend dat Moskou met het Zuidafrikaanse diamantimperium De Beers een contract heeft afgesloten voor vijf jaar voor de levering van ruwe diamanten ter waarde van vijf miljard dollar. Moskou krijgt daarvoor een voorschot van 1 miljard dollar. (AP)