Lief en stout

uitslag onderzoek

Vooral tegen poezen kun je heel stout en heel lief zijn, blijkt uit de inzendingen voor het onderzoek naar lief en stout. De slechtste daad van Jeffry (8 jaar) is dat hij de kat in zijn staart heeft geknepen, terwijl Anne-Wija van Staveren (9 jaar) zo goed was een poesje, dat onverstandig op straat met gevallen blaadjes zat te spelen, van de overrijdingsdood te redden. Ze zette het tussen de struiken en toen ze later terugkwam zag ze 'gelukkig geen plat poesje op de weg'. Heel stout kun je ook zijn met poep. Agneta Hap (9 jaar) smeerde samen met een vriendinnetje de handvatten van een auto in met poep. Agneta heeft er geen spijt van, 'want die mensen gingen toch weg'. Als andere mensen gemeen zijn komt dat vaak omdat ze eerst iets beloven en het vervolgens niet doen. Bij voorbeeld als je vriendinnetje vraagt of je met haar wil spelen en dan gaat ze er opeens met iemand anders vandoor. Of als de VVV zegt dat Clouseau om half zeven op Parkpop zal optreden. Ben je keurig op tijd, zelfs tien minuten te vroeg, blijkt dat het optreden al om half zes is begonnen! Agneta denkt nog de hele dag aan deze streek.

Heel lief is andere mensen helpen, bij voorbeeld de rolstoel van een bejaarde vrouw duwen, of elke vrijdag de tas van je zusje dragen. Sommige kinderen hebben zoveel dingen gedaan die lief en aardig zijn, dat ze moeilijk kunnen kiezen. Een meisje koos als haar allerliefste daad: zelf een cadeautje maken voor de vriend van je moeder en dat op vaderdag aan hem geven.

Als andere mensen lief zijn, komt dat ook vaak omdat ze iets speciaals aan je geven. Zelfgemaakte kleren bij voorbeeld, zo mooi dat je ze in geen enkele winkel kunt kopen. Of twee konijnen en een konijnenhok. Maar het allerliefste is misschien wel iemand die je naar huis brengt als je bent verdwaald.

BIANCA STIGTER